Erdőgazdálkodás

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény előírása szerint az erdészeti szakszemélyzet a tudomására jutott jelentősebb károsításokat köteles jelezni mind az erdőgazdálkodó, mind az erdészeti hatóság felé.

 

Az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer 2017. IV. negyedéves kárbejelentő lapjainak – októberi, novemberi, decemberi kárészlelések – leadási határideje: 2018. január 8. Mind a bejelentők, mind az adatfeldolgozók tevékenységének megkönnyítése érdekében az erdészeti hatóság a bejelentéseket egységes nyomtatványon kéri. A bejelentéshez szükséges nyomtatvány innen tölthető le: http://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok

2017-től kizárólag a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága jogosult a kárbejelentő lapok befogadására. A kárbejelentő lapok beküldésére két lehetőség van: email-ben (szkennelve, aláírva) az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy postai úton a Budapest, Pf. 345., 1370 levelezési címre tudják küldeni. (A duplikálódás elkerülése végett csak az egyik megoldást válasszák.)

Az adatlapok kitöltésekor az alábbi szempontokra érdemes figyelni. Az ún. „A” típusú Erdővédelmi kárbejelentő lapot (csak a kárbejelentési kötelezettség teljesítésére alkalmas) indokolt használni azokban az esetekben, amikor a bejelentő kizárólag az erdő fennmaradását, fejlődését veszélyeztető állapotról, eseményről, károsításról esetleg vad által okozott károsításról tesz bejelentést. (A „nullás” bejelentéseket is ezen a nyomtatványon kell beadni.)

Az ún. „B” típusú Erdővédelmi kárbejelentő lapot (a bejelentés ténye és a bejelentett információk a kárbejelentési kötelezettségen túlmenően további hatósági eljárásoknál is felhasználhatók) célszerű használni amennyiben az erdőt ért károsítás helyreállításához valamilyen támogatási forrást (pl. pályázati forrást) kíván igénybe venni az erdőgazdálkodó. Az erdőt ért káresemény következtében az erdősítés (sikeres első erdősítési vagy befejezési) határidejének módosítását kéri az erdőgazdálkodó.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei