Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság legújabb közleményében öt, főként sütőiparban alkalmazott enzim biztonsági értékelését írta le.


Az 1132/2008/EK rendelet alapján élelmiszerenzim a „növényekből, állatokból, mikroorganizmusokból vagy azok termékeiből nyert termék, beleértve a mikroorganizmusokat használó erjedési folyamattal nyert terméket is, amely/amelyet egy meghatározott biokémiai reakció katalizálására képes egy vagy több enzimet tartalmaz, valamint az élelmiszerek gyártásának, feldolgozásának, elkészítésének, kezelésének, csomagolásának, szállításának vagy tárolásának bármely szakasza során technológiai célból adnak az élelmiszerekhez”. Az élelmiszerenzim-készítmény „egy vagy több élelmiszerenzimből álló készítmény, amelybe élelmiszer-adalékanyagokat és/vagy egyéb élelmiszer összetevőket építenek be az enzimek tárolásának, értékesítésének, szabványosításának, feloldásának vagy hígításának elősegítésére.”

Az 1331/2008/EK rendelet alapján az emberi egészség védelmének érdekében az adalékanyagok, az enzimek és az aromák emberi élelmiszerben való használatát a közösségi piacon való forgalomba hozatal előtt értékelni kell. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legújabb közleményében öt, főként sütőiparban alkalmazott enzim biztonsági értékelését írta le.

Az  Novozymes A/S genetikailag módosított Bacillus subtilis NZYM-SM törzsével előállított maltogén amiláz (glükán 1,4-a-maltohidroláz) átfogó értékelése alapján az előírásoknak megfelelő felhasználás esetén nem jelent biztonsági kockázatot.

A sütőiparban használatos Puratos NV genetikailag módosított Bacillus subtilis LMGS 25520 törzsből előállított aqualysin 1 enzim segítségével elvégzett vizsgálatok nem bizonyultak elégségesnek a biztonsági kockázat kizárásához.

Szintén a sütőiparban alkalmazott Puratos NV cég genetikailag módosított Bacillus subtilis LMG S-27588 törzséből termelt endo-1,4-p-xilanáz (4-β-d-xilán xilánhidroláz) vizsgálata értelmében a fogyasztás a megfelelő alkalmazás mellett nem jelent kockázatot.

A DSM Food Specialties BV géntechnológiával módosított MAM Bacillus subtilis törzsével termelt glükán-1,4-a-maltohidroláz (maltogén α-amiláz) enzim értékelése allergenitást nem mutatott, azonban a genotoxicitási adatok hiánya miatt a vizsgálóbizottság nem tudta egyértelműen megállapítani az összetevő biztonságosságát.

A DSM Food Specialties Aspergillus niger genetikailag módosított törzse (XEA törzs) által termelt endo-1,4-β-xilanáz enzim teljes körű vizsgálata alapján az előírásoknak megfelelő felhasználás esetén nem jelent biztonsági kockázatot.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei