Az élelmiszerekben és azok felületén használható aromákat és egyes, aroma tulajdonságokkal rendelkező élelmiszer-összetevőket az 1334/2008/EK rendelet szabályozza.
Az aromaanyagok uniós jegyzékét a 872/2012/EK rendelet tartalmazza, amely összetevők tudományos értékelését az 1565/2000/EK rendelet értelmében kell elvégezni. 2014 májusában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) elfogadta az aromaanyagok felülvizsgálatát és megállapította, hogy további adatok szükségesek a tri- (E451) és polifoszfátok (E452) értékeléséhez. Mivel a tri- és polifoszfátok esetében reaktívabb anyagcsere-termékek (metabolitok) képződnek, megfigyelhető káros hatást nem kiváltó mennyiségük (No Observable Adverse Effect Level, NOAEL) nem egyezhet meg a difoszfátok (E450) esetében alkalmazottal. Jelen értékelés nem hozott meggyőző eredményeket, így a biztonságosság további vizsgálata indokolt.
A tanulmány részleteit az EFSA oldalán olvashatják.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)