Élelmiszer-feldolgozás

Az ESE World kísérletei alapján a nagy sűrűségű polietilén (High Density Polyethylen, HDPE) ellenőrzött körülmények között akár tíz alkalommal is visszaforgatható a gyártási folyamatba.


Az megfelelő körülmények biztosítása érdekében az ESE Worldnél kialakítottak egy ellenőrzött kísérleti modellt, illetve a kísérlet során az újrahasznosított anyagot külső kutatóintézetek segítségével folyamatosan ellenőrizték. A vizsgálat elsőként igazolta, hogy a fröccsöntés és a műanyagok aprítása az újrahasznosítás során alapvetően nincs hatással az anyagra. A HDPE tartályok élettartama kb. 10-20 év, vagyis az új eredmények alapján az újrahasznosítás segítségével ugyanazon anyag akár 100-200 évig is felhasználható.

Hazánkban főként a házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés bevezetésének (2012. évi CLXXXV. törvény) és elterjedésének köszönhetően a rendszeresen szelektíven gyűjtők száma növekedést mutat. További kedvező változás, hogy - az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés felmérése alapján - a hulladékot szelektíven gyűjtő fogyasztók 93 százaléka a műanyag palackokat és flakonokat szelektálja.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok