Az élelmiszerek biztonságának és így a fogyasztói bizalom fokozásának érdekében a HACCP rendszer működtetésén túl a tanúsított Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer működtetése a garancia.
Annak érdekében, hogy az ISO 22000 kiterjedjen az élelmiszeripari ágazatokhoz illeszkedő legújabb élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos változásokra a szabvány felülvizsgálata aktívan zajlik. Jelenleg a fő feladat a szabványban szereplő felülvizsgált fogalmak rövid, egyértelmű meghatározása az alkalmazók segítésére, amely megkönnyíti az ISO 22000 megértését és bevezetését az élelmiszerlánc bármely területén és méretben tevékenykedő szereplője számára.
A felülvizsgált változat várhatóan 2018 júniusában fog megjelenni. A szabvány felhasználóbarát és gyakorlatorientált kialakítása érdekében az angol nyelven folyó munkában részt lehet venni.
A szabványosításról, valamint a szabványosítási munkához történő csatlakozásról további részleteket a Magyar Szabványügyi Testület oldalán olvashatnak.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)