Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság javasolja a glutaminsan-glutamátok napi beviteli mennyiségének 30 milligramm/testtömegben történő megadását.
A glutaminsav egyike a húsz fehérjéket alkotó aminósavaknak, amelyet az emberi szervezet is elő tud állítani. A természetes formában számos élelmiszerben megtalálható, mint például a paradicsom, a szójaszósz és bizonyos sajtok. A glutaminsav és sói (E-620-625) az Európai Unióban engedélyezett élelmiszeripari adalékanyagok, ízfokozók.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) az 1333/2008/EK rendelet 32. (1) cikke értelmében az 2009. január 20. előtt engedélyezett élelmiszeripari adalékanyagok tekintetében új kockázatértékelést végez. Az értékelés legújabb eredménye alapján a hatóság javasolja a glutaminsan-glutamátok napi beviteli mennyiségének (Acceptable Daily Intake, ADI) - az esetleges mellékhatások mint a fejfájás, emelkedett vérnyomás és inzulinszint - 30 milligramm/testtömegben történő megadását.
Az expozíciós vizsgálatok alapján a magas glutaminsav-glutamát tartalmú élelmiszereket fogyasztó népcsoportok, valamint a kisgyermekek és gyermekek táplálkozása során tapasztalható magas kockázatra bizonyos élelmiszerek esetében (pl. finom pékáruk, levesek, mártások, húskészítmények, fűszerek, ételízesítők és étrendkiegészítők) kiemelten indokolt a határértékek újragondolása. Az EFSA az eredményekről tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot és a tagállamokat.
(NAK/Dr. Szűcs Viktória)