Élelmiszer-feldolgozás

Május 3-tól elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj 2017. évi elektronikus bevallási felülete. A bevallás beadási határideje 2017. május 31-e.


Az élelmiszerlánc-szereplők a NÉBIH weboldalának E-ügyintézés menüpontjában tehetnek eleget kötelezettségüknek. A bevalláshoz ügyfélkapus regisztráció szükséges!

A 2008. évi XLVI. törvény 47/B. § alapján 2012-től az élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységet végző személyeknek és vállalkozásoknak élelmiszerlánc felügyeleti díjat kell fizetniük.

Felügyeleti díj alá tartozó tevékenységi körök:
·    élelmiszer-termelési, tenyésztési vagy kísérleti célból tartott állatok forgalmazása;
·    élelmiszer-, vagy takarmány-termelési célból termesztett növény, vetőmag, növényi termék, illetve szaporító- és ültetési anyag forgalmazása;
·    élelmiszer-előállítás vagy -forgalmazás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést;
·    takarmány-előállítás vagy -forgalmazás;
·    állatgyógyászati készítmény és állatgyógyászati termék előállítása vagy forgalmazása;
·    növényvédő szer, termésnövelő anyag vagy EK műtrágya előállítása vagy forgalmazása;
·    állati eredetű melléktermék kezelése, felhasználása, további feldolgozása, szállítása vagy az ezekből származó termék forgalomba hozatala;
·    élőállat szállítást végző vállalkozás, továbbá élőállat-szállító járművek mosdását és fertőtlenítését végző hely, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítő (karantén), állatrakodó, gyűjtőállomás, kereskedői telep, etető-itató állomás, pihentető állomás, állatvásár üzemeltetése;
·    szaporítóanyag előállítása vagy tárolása;
·    növény-egészségügyi, állat-egészségügyi, élelmiszer- vagy takarmányvizsgáló laboratórium üzemeltetése;
·    állatok jelölésére szolgáló eszköz forgalmazása.

A 2008. évi törvényt módosító 2015. évi CLXXXII. jogszabály alapján a felügyeleti díj mértéke egységesen az előző naptári év bevételének 0,1%-a. A bevallás alapján megállapított felügyeleti díjat két egyenlő részben, 2017. július 31-ig, valamint 2018. január 31-ig kell befizetniük az érintetteknek a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú elkülönített fizetési számlájára. Az átutaláshoz szükséges bizonylatokat május 31-e után lehet majd letölteni az E-ügyintézés elektronikus felületéről.

A bevallási vagy fizetési kötelezettség elmulasztása vagy késedelme esetén a NÉBIH mulasztási bírságot, illetve késedelmi pótlékot szabhat ki, amelynek a legmagasabb összege 500 000 000 Ft.

Egyéb rendelkezések:
·    Azok a mikrovállalkozások (egyéni vállalkozó, kistermelő, őstermelő, társas vállalkozás), illetve kisvállalkozások, melyek elsődlegesen a végső fogyasztó számára értékesítenek választhatnak a tételes bevallás (0,1%) alapján számított díj vagy az átalány megfizetése között. Mikrovállalkozások esetében ez 20 000 Ft, kivállalkozások tekintetében évi 700 000 Ft.
·    A termelői szerveződés esetében a tagok helyett a vállalkozás is megfizetheti a felügyeleti díjat, amennyiben az a fizetési kötelezettséget a szerveződés a vállalkozásszerződésben átvállalta.
·    Azok az őstermelők, akiknek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett támogatással csökkentett árbevétele a 8 millió forintot nem haladja meg, mentesülnek a felügyeleti díj bevallása alól.
·    Amennyiben a felügyeleti díj nem éri el az 1000 Ft-ot, a bevallást el kell készíteni, de a díjat nem kell megfizetni.

A befizetéssel kapcsolatos további részletek a hatóság honlapján érhetőek el, míg a felmerülő kérdésekkel a NÉBIH Felügyeleti díj ügyfélszolgálatához fordulhatnak az érdeklődők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06-1/336-9024-es telefonszámon.

 

(NAK)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok