Az angliai Élelmiszerügyi Szabványügyi Ügynökség (FSA) frissített technikai útmutatót tett közzé az allergének címkézéséről a PPDS-élelmiszerek módosításait követően.
Az új követelmények csak a PPDS (Prepacked for direct sale) néven ismert élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket egy vállalkozás a helyszínen csomagol, még mielőtt az ügyfél ugyanazon helyiségből kiválasztja vagy megrendelné. Az új törvényt Natasha Ednan-Laperouse halálát követő, az Egyesült Királyságban folytatott konzultációt követően vezették be, aki halálos allergiás reakciót szenvedett, miután egy szezámmagot tartalmazó bagettet fogyasztott el.
Jelenleg az élelmiszeripari vállalkozók kötelező allergén információt szolgáltathatnak a közvetlen értékesítésre előrecsomagolt élelmiszerekhez (PPDS) az általuk választott bármely módszerrel, ideértve az alkalmazott szóbeli tájékoztatást is. Az Élelmezési Szabványügyi Ügynökség (FSA) szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes fogyasztóknak nehéz különbséget tenni az előrecsomagolt és a PPDS élelmiszerek között. Néhányan azt gondolják, hogy az hogy nincs feltüntetve a csomagoláson az allergének jelölése, akkor az azt jelenti, hogy nem is szerepel a termékben, miközben nagyon jól látható és megkülönböztethető az.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos információkról szóló rendeletekre (FIR) vonatkozó jogszabályok, valamint az ezzel egyenértékű walesi és észak-írországi törvény ezért módosulni fognak, amelyek célja a PPDS-élelmiszerek vásárlásakor a fogyasztók számára további egyértelműség biztosítása. A változások azt jelentik, hogy 2021. október 1-jétől a PPDS élelmiszereknek címkéket kell tartalmazniuk az összetevők listájáról és a benne szereplő allergénekről.
Az FSA kijelentette, hogy „az elkövetkező hónapokban kapcsolatba lép az iparral és a végrehajtó hatóságokkal, hogy felhívja a figyelmet az üzleti vállalkozásokra, miközben a jövő év később hatályba lépő új követelmények végrehajtására törekszenek”
Tóth Dénes/NAK – Forrás: newfoodmagazine.com