Az átlag felett, csaknem 6 százalékkal drágultak az élelmiszerek 2019-ben, a tartós fogyasztási cikkek ára viszont csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2019 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 4,0 százalékkal voltak magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az éves infláció pedig 3,4 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.
A sertéshús és az abból előállított készítmények ára emelkedett a leginkább: egy év alatt közel 24 százalékkal nőtt, és ez okozta főként az élelmiszerek jelentős drágulását. A feldolgozott hústermékek közül a párizsi-kolbász termékkör ára 13, míg a szalámi-szárazkolbász-sonka termékköré 10 százalékkal növekedett egy év alatt, 2018 decemberéhez képest.
A burgonya és zöldségek, gyümölcsök esetében változatosabban alakultak az indexek. A friss hazai és importált gyümölcsök ára közel 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, a burgonya ára pedig 5 százalékkal növekedett, míg a zöldségek ára enyhén, közel 2 százalékkal csökkent.
Az előző hónaphoz, 2019 novemberéhez képest vizsgálva az árak alakulását kijelenthető, hogy hasonló trendek érvényesültek.
A sertéshús esetében 7,5 százalékos drágulást mért decemberben a KSH, ez egyik hónapról a másikra kiugró, a lakosság számára is egyértelműen érzékelhető emelkedés. A feldolgozott hústermékeknél enyhébb, 1-2 százalék közötti áremelkedést regisztrált a KSH. Az ünnepek közeledtével szintén enyhébben, többnyire 2 százalék körül drágult számos alapvető élelmiszer. A tojásnál és a kenyérnél is 2 százalékos áremelkedést tapasztalhattak a fogyasztók a novemberihez képest.
(KSH)