Nemzetközi hírek

Megtartotta első, alakuló ülését a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által foglalkoztatott falugazdászok testülete. Közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember.


Sebestyén Csaba RMGE-elnök az elmúlt hétvégére, a kolozsvári helyi agrártudományi egyetemre hívta össze azt a 15 + 3 (összesen 18) falugazdászt, akik az elkövetkező időszakban a gazdák és a vidéki lakosság érdekében népszerűsítési, szaktanácsadási és agrár-információs tevékenységet fognak végezni az RMGE felügyeletével. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – a magyar Agrárminisztérium pénzügyi támogatásával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségnyújtásával – Arad, Temes, Szatmár, Bihar, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér, Szeben, Beszterce-Naszód és Kolozs megyékben biztosítja a falugazdász-szolgálatot.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete közel harminc éve végzi ezt a munkát, többnyire apostoli munkaként, meghatározó szerepvállalással a területek visszaszolgáltatásában, a jövedelmező gazdálkodás kialakításában, a támogatások maximális igénybevételében folytatott tanácsadásban eljárásbeli gyakorlati segítségnyújtásban. Főleg a szórvány magyarságban végzendő feladatok ellátása a legnagyobb kihívás, hiszen ezeken a területeken a magyar gazdák a legkiszolgáltatottabbak, nem jutnak megfelelő tájékoztatáshoz a lehetséges pályázatokról, a közösségi és hazai támogatásokról. Sebestyén Csaba szerint a magyarországi falugazdász-szolgáltatások kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz, ahhoz hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel. Úgy vélte, a falugazdász-csapat összetétele ideális: közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember, egyharmaduk a „kovászt” jelentő idősebb nemzedékből került ki, akik korábban agrár-szaktanácsadásban vagy agrár-szakigazgatásban dolgoztak.

Sebestyén Csaba ígérete szerint az Erdélyi Gazda novemberi számában már lesz falugazdász-rovat is, amelyben minden szaktanácsadó bemutatkozhat, szakmai cikket közölhet, bemutathatja körzete agrár- és vidéki problémáit.


(forrás: RMGE)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei