Nemzetközi hírek

2017. november 30. és december 1. között rendezték a Copa-Cogeca soros elnökségi ülését. Az eseményen Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos bemutatta a 2020 utáni közös agrárpolitika (KAP) új kereteit összefoglaló bizottsági jelentést. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát az ülésen Kis Miklós Zsolt alelnök képviselte.


Phil Hogan (alábbi képen középen) az Európai Bizottság 2017. november 29-én megjelent, „Az élelmiszer-ágazat és mezőgazdaság jövője” című, a KAP 2020 utáni időszakról szóló közleményét mutatta be. A biztos elmondta, hogy ez sokkal inkább a KAP fejlesztéséről, mint a forradalmi változásokról szól. mindemellett igen elkötelezett a környezetvédelmi ambíciók tekintetében. Az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy az „egyenmegoldások” nem megfelelőek, ezért is javasolt egy új megvalósítási modellt. Ennek keretében a tagállamok határoznák meg, hogy miként teljesítik a környezeti és éghajlatvédelmi célkitűzéseket, a számukra legmegfelelőbb gyakorlatok kiválasztásával.

– A jövőben létfontosságú egy erős, versenyképes és piacorientált közös agrárpolitika, közös és egyszerű szabályokkal. Jó hír, hogy a bizottság a KAP kétpilléres szerkezetének fenntartását javasolta a közvetlen kifizetések fenntartásával az első pillérben. Az egy kedvezményezettnek jutó maximális támogatás korlátozását (capping) és a degresszivitást viszont nem támogatjuk. Örömmel vettük, hogy a bizottság nagyobb hangsúlyt helyez a precíziós gazdálkodásra és a kockázatkezelési intézkedésekre. Felhívtuk a figyelmet, fontos lesz, hogy ez majd hogyan valósul meg. Úgy gondoljuk, hogy a kockázatkezelési intézkedések alkalmazása csak önkéntes jellegű lehet, és a KAP második pillérében kell maradnia. Jó hír, hogy a piaci biztonsági háló továbbra is fennmarad, illetve hogy a stratégiai tervekben erre nagyobb hangsúly fog helyeződni. Szintén üdvözöljük a bizottság célkitűzését az intézkedések korszerűsítésére és a szabályok egyszerűsítésére vonatkozóan. Az új megvalósítási modell azonban aggályokat vet fel, csakúgy, mint a teljesítmény-alapú intézkedések. A rendszer működésére vonatkozóan további információkra van szükség – hangsúlyozta Joachim Rukwied, a Copa elnöke.

Thomas Magnusson, a Cogeca elnöke a környezeti intézkedések jelentőségét emelte ki, melyek a fenntarthatóságot és a biodiverzitást támogatják.
– A vidéki térségek életképességének fejlesztéséhez egy erős vidékfejlesztési pillérre van szükség. A szélessávúinternet-elérés alapvető fontosságú, melynek révén a gazdálkodók és szövetkezetek alkalmazni tudják az új technológiákat, és ez hozzájárul a generációs megújuláshoz is. Üdvözöljük, hogy a bizottság elismeri a beruházások ösztönzésének fontosságát, és annak szükségességét, hogy növelni kell a szektor hozzájárulását a biomassza-alapú gazdasághoz, a körforgásos gazdasághoz az új technológiák és a digitalizáció révén. Szintén üdvözlendő, hogy a szektor kihívásainak kezelése tekintetében a gazdálkodók igényein alapuló kutatás, illetve innovációs és tanácsadási szolgáltatásokat fontos eszközként tüntetik fel. Változatlanul kell hagyni azokat a KAP-eszközöket, melyek lehetővé teszik a termelők számára a szövetkezetekhez történő csatlakozást. Ez jelentősen hozzájárul a gazdák élelmiszer-láncban betöltött pozíciójának erősítéséhez. Ez utóbbira a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni – mondta.

Kis Miklós Zsolt (fenti képen jobbra), a NAK alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a KAP költségvetésének jelenlegi szinten történő fenntartása továbbra is elengedhetetlen. Szerinte az egy kedvezményezettnek jutó maximális támogatásnak önkéntes jellegű fenntartása javasolt. A második pillérben lévő beruházási támogatásokra továbbra is szükség van, azonban azokat továbbra is vissza nem térítendő támogatások formájában kell fenntartani. Fontos, hogy migráció területén hozott intézkedések ne a KAP költségvetésének terhére valósuljanak meg.

Az elnökségi ülésen a Copa-Cogeca elfogadta pozícióját a brit kilépésére vonatkozóan, melynek legfontosabb üzenete, hogy Nagy-Britannia továbbra is maradjon tagja az egységes piacnak és a vámuniónak.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok