2019. június 7-10. között Gyulán zajlott a II. Kézműves Sörfesztivál. Több mint huszonöt hazai sörfőzde kínálta többszáz fajta kézműves sörét.
A megnyitón Bora Imre fesztiváligazgató elmondta, több mint huszonöt sörfőzde szinte megszámlálhatatlan érdekességgel érkezett Gyulára.
– Félelmetes az a kreativitás, amivel dolgoznak a szakemberek – ecsetelte Bora Imre. – Több százféle sör kóstolható, minden egyes standon számos különlegesség közül lehet választani. A kisüzemi főzdék színre lépésével sörforradalom zajlik, aminek részeként folyamatos az innováció, számos újdonság készül. Napjainkban ezzel párhuzamosan mindenki a még magasabb minőséget keresi. Nagyon népszerűek az India Pale Ale és a gyümölcsízesítésű szűrt, illetve szűretlen sörök. Az italok mellé pedig természetesen ételek is társulnak. Bárhol járunk az országban és a világban, a streed food rendkívül népszerű, amelyek között a fesztiválon a magyaros különlegességek is kiemelt helyet kapnak.
A turizmus Gyula városának meghatározó ágazata – kezdte köszöntőbeszédét Dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere.
– Nő a vendégforgalom, a turizmusból származó bevétel és az ehhez kapcsolódó munkahelyek száma is folyamatosan bővül. Lehet látni, hogy a gasztronómiai termékek piacán a kézműves sörök egyre jelentősebb pozíciókat foglalnak el, egyre nagyobb az érdeklődés, és szerencsére Békés megyében megvan mögötte a gazdasági alap is. Gyulán is már két sörfőzde van, a békéscsabai Mátyás sör is messze földön ismert, és a Békésszentandrási Sörfőzde is Magyarország egyik legismertebb kézműves söreit gyártja – mondta.
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke folytatta a látogatók köszöntését:
– Korábban a multik nagy nyomást gyakoroltak a sörök piacára, ami most fellendülni látszik, mert újra előtérbe került a minőség. Köszönhető ez azoknak az elkötelezett vállalkozásoknak, akik bizonyítják, hogy jó alapanyagból kiváló minőségű söröket lehet előállítani. Az esemény győztesei azok a fogyasztók, akik ezeket a remek kézműves söröket kóstolják – zárta megnyitóját Jakab István.
Dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke elmondta:
– A sör a nyár itala, a gyulai Kézműves Sörfesztivál Békés megye egyik ékkövének sokakat vonzó rendezvénye. Gyula turisztikai hírnevéhez méltó a kínálat, a program, és fontos megemlíteni azt is, hogy Gyulán csaknem három évszázados hagyománya van a sör készítésének. És hogy mi kell egy kiváló Békés megyei kézműves sörhöz? A kiváló alapanyagok mellett a készítője szakértelme, gondossága, odafigyelése. Szerencsére egyre többen foglalkoznak kézműves sörök előállításával Békés megyében, ezt üdvözli és támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete is. A kézműves sörökhöz a minőségi alapanyagok rendelkezésre állnak megyénkben. Büszkék vagyunk arra, hogy Békés megye továbbra is az ország éléskamrája, a természet kincsestára. A megye agráriumáért – melybe beletartozik a feldolgozó- és élelmiszeripar, így a sörfőzés is – a megye szorgalmas gazdái és kiváló agrárszakemberei naponta keményen megdolgoznak. Az is fontos, hogy az itt élők a rájuk jellemző vendégszeretettel fogadják az idelátogatókat. Biztos vagyok abban, hogy a kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok, kézművesek, az értékeket képviselő szervezetek megjelenésükkel ismét igazolják létjogosultságukat. Bemutatják eredményeiket termékeik révén, kiváló produktumokkal szolgálnak a sörfesztivál látogatónak. Kamaránk arra ösztönzi tagjait, hogy a lehető legmagasabb hozzáadott értékkel juttassák piacra portékájukat ebből a csodálatos adottságokkal bíró térségből. – zárta köszöntőjét Dr. Kulcsár László.
A fesztivál megnyitóján a rendezvény fővédnökeként Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is részt vett.
(nak.hu)