A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete 2018. június 8-án az I. Kézműves Sörfesztivál keretében „A sör, ami összeköt” címmel szakmai rendezvényt tartott Gyulán.
A program köszöntőkkel indult, elsőként Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a sörök versenyén nem lesz könnyű dolga a zsűrinek, hiszen sok kiváló terméket neveztek be.
– Azt gondolom, hogy Magyarország nemcsak a borok és a pálinka hazája, hanem a csodálatos söröké is, így mára igazi sörnagyhatalommá váltunk. Ez a gyártóink és forgalmazóink munkáját is dicséri – emelte ki. – Gyula az idegenforgalom egyik fellegvára, ahol kiváló helye van a kiváló magyar söröknek.
Az eseményt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, nem egyszerű első alkalommal megrendezni egy hasonló fesztivált, de megéri, mert fontos ügy a kézműves sörök népszerűsítése.
– Korábban a multik nagy nyomást gyakoroltak a sörök piacára, ami most fellendülni látszik, mert újra előtérbe került a minőség. Köszönhető ez azoknak az elkötelezett vállalkozásoknak, aki bizonyítják, hogy jó alapanyagból kiváló minőségű söröket lehet előállítani. Meggyőződésem, hogy a verseny és a konferencia olyan érdeklődést vált majd ki, hogy jövőre még ennél is többen leszünk. Az esemény győztesei azok a fogyasztók, akik ezeket a remek kézműves söröket kóstolják – zárta megnyitóját Jakab István.
A konferencián elsőként Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés megyei igazgatóságának vezetője tartott előadást, aki az új jövedéki adó tükrében beszélt a kisüzemi sörfőzdék működéséről. A folytatásban Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos munkatársa ismertette a sörfőzés és a sörfőző mesterség történetét a kezdetektől a napjainkig. A programon a kisüzemi sörfőzés kulisszatitkairól és a sörkóstolás legfontosabb szempontjairól is sokat megtudhattak a résztvevők. Kókai Zoltán, a Corvinus Egyetem oktatója a sörök kompozícióról mesélt a megjelenteknek, az esemény végén pedig többek között a sör és a gasztronómiai összefüggéseiről esett szó. Azt is megtudhatták a szakemberek, hogy melyek a leggyakoribb sörhibák.
(nak.hu)