Idén, immár huszadik alkalommal rendezték meg Békéscsabán Magyarország egyik legnagyobb gasztrokulturális eseményét, a Csabai Kolbászfesztivált.
A rendezvényre a hagyományoknak megfelelően október végén, október 28-31. között került sor. Az esemény az elmúlt évekhez hasonlóan százezres tömeget vonzott Békéscsabára és környékére.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának standja a mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítási sátorban volt megtalálható, ahol még a pénteki nyitónap délelőttjén a megyei igazgatóság által szervezett rajzpályázat eredményhirdetésével kezdték a napot. A békéscsabai óvodáskorú gyermekek között meghirdetett pályázat témája a „disznótoros élményeim” volt, melyre összesen száznyolc darab pályamű érkezett be. A díjakat a szakmai zsűri által kiválasztott díjazottaknak Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke adta át.
Az eredményhirdetés után kezdődtek el a látványkonyha-főzések és -kóstoltatások, melyek a fesztivál pénteki és szombati napján folyamatosak voltak. A házigazda Kulcsár László volt (alábbi képen, középen), aki többek között együtt főzött Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárral, Vantara Gyula és Dankó Béla országgyűlési képviselőkkel, Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével, Becsei Lászlóval, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatójával. Az ételek megfelelő ízéért és a szakmai irányításért Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, Venesz-díjas mesterszakács volt a felelős.
Számos finomság készült el a két nap alatt, a csabai disznótorostól a csabai finomfalatokon át a huszártokányig. Közös volt az ételekben, hogy mindegyik kötődött a békéscsabai tájjellegű ételekhez, alapanyagokhoz. A látványkonyha mellett a kamara fontosnak tartotta, hogy a megyei tagok közül néhányuknak piacot biztosítsanak, így különböző ízvilágú lekvárosok, mézesek, tökmagolajosok és gyümölcsárusok színesítették a kamarai standot a fesztivál egész ideje alatt.
(NAK)