A Göcseji Falumúzeumban rendezték a Magyarok Kenyere Zala megyei ünnepségét valamint a Kenyérfesztivált augusztus 20-án.
Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala megyei szervezetének elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.
Az ünnepi beszédeket követően Buzsáky Ferenc, a NAK Zala megyei malom- és sütőipari osztályának vezetője, egyben a zalaegerszegi Korona Pékség Kft. ügyvezetője röviden elmondta az egybegyűlteknek, hogy milyen alapanyagokból és technológiával készült a megszegésre szánt ünnepi kenyér.
A nyitóünnepség központi eseményeként Süle Katalin és Balaicz Zoltán megszegte a Magyarok Kenyerét, melyet kóstoló követett. A meghívott vendégek végigjárták a NAK képviseletében megjelent termelők standjait, akik ízletes termékeiket árulták és kóstoltatták az érdeklődőkkel. Bárki megismerkedhetett a helyi ízekkel, a zalai bogyósgyümölcsökből készült szörpökkel, reform pékárukkal, tehén-és kecsketejből készített sajtokkal, lekvárokkal, mézekkel és egyéb méhészeti készítményekkel, házi rétesekkel, s természetesen a kolbász, a töpörtyű és a szalonna sem hiányozhatott a repertoárból – az ünnepi kenyér mellől.
A megnyitót és a kóstolót követően a skanzen nyújtotta különleges hangulatú környezetben kezdetét vette a kenyérünnep, melyen számos szórakoztató kulturális és zenés program, népzenei előadás, kovácsműhely, íjászat, hőlégballonozás és játszóház várta a múzeumba látogató vendégeket.
(nak.hu)