Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül február 28-án megalakult agrár- és élelmiszer-kereskedelem országos osztály, amely a kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokra fókuszál.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Agrár- és Élelmiszer-kereskedelem Országos Osztálya 2018. február 28-án alakult meg Dunaharasztiban, Csorbai Attila elnök vezetésével. Tevékenységének felügyeletét Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős alelnöke látja el.
– Az új osztály hiánypótlóként jött létre, a kamara ezen területen tevékenykedő tagjainak nyújt szakmai támogatást, valamint szintetizálja felvetéseiket, törekszik problémáik megoldására, javaslatok együttes kidolgozására – hangsúlyozta Éder Tamás az ülésen.

Az alakuló tanácskozáson többek közt szóba került a hazai védjegyek helyzete, illetve a Magyar Élelmiszerkönyvvel kapcsolatos felvetések, a kiskereskedelmi láncok beszállítási követelményeivel kapcsolatos észrevételek, továbbá a korrekt beszállítói szerződések szükségessége. De például a göngyölegek, rekeszek, raklapok kereskedelmi használatának problémáiról is szót ejtettek.

Emellett az osztály tagjai tájékoztatást kaptak az Európai Unióban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolásáért folyó munkáról. Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, jelentős nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül, határozottan képviseli álláspontját. Az elmúlt években folytatott európai felmérések és konzultációk is rávilágítottak arra, hogy az élelmiszer-ellátási láncban jelenlévő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok negatívan befolyásolják a lánc működését és a szereplők pozícióit az agrár-élelmiszeripari termékek piacán. Az Európai Bizottság 2017 második felében – itthon a kamara hathatós közreműködésével – nyilvános konzultáción gyűjtötte össze a mezőgazdasági termelők, feldolgozók, kereskedők és más érdekelt felek véleményét a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal kapcsolatban.

Az osztály munkaterve a következő hónapokban alakul ki, ahogy az alosztályok, munkacsoportok rendszere is.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok