Országos hírek

A hazai kertészeti ágazat alapanyagáron mintegy 400 milliárd forint termelési értéket állít elő évente, ez modernizációval, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának alakuló ülésén.


Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari országos osztálya 2018. február 27-én Dunaharasztiban. A Mártonffy Béla vezetésével felállt osztály szakmai tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az osztályon belül öt alosztály jött létre: a zöldségtermesztésit Ledó Ferenc (a FruitVeb elnöke), a gyümölcstermesztésit Takács Ferenc (a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének osztályvezetője), a dísznövényeset Lukács Zoltán (a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke), a gyógynövényeset Czirbus Zoltán (a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke), a szőlőtermesztési pedig Molnár Ákos (a Magyar Szőlő-szaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke) vezeti.

Az alakuló ülésen tartott előadásában Kapronczai István agrár-közgazdász rámutatott: az elmúlt 25 évben hazánk zöldségtermelése 20 százalékkal (2 millióról 1,6 millió tonnára), gyümölcs- és szőlőtermelése pedig mintegy a felére (1,4 millióról 750 ezer tonnára, illetve 860 ezerről 480 ezer tonnára) esett vissza. Mártonffy Béla erre reagálva elmondta: a hazai kertészeti ágazat évente alapanyagáron 800 milliárd forint termelési érték előállítására lenne képes, ebből jelenleg 400 milliárd forint realizálódik.
– A kibocsátás az ültetvények és a technológia modernizációjával, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető lenne. A kertészeti és beszállítóipari osztály főként ezeken a területeken kívánja segíteni a hozzávetőleg 160 ezer kertészettel foglalkozó kamarai tagot – tette hozzá az osztályelnök.

Mártonffy Béla az osztály főbb célkitűzései között említette még a növényvédelmi előrejelző rendszer kertészeti irányú fejlesztését, a kiskultúrás növényvédőszer-engedélyeztetés egyszerűsítését, a gyógynövényágazat adatszolgáltatási rendszerének újragondolását és az ágazatban használt vámtarifaszámok egyértelműsítését. Fontos feladatnak tartja továbbá a kertészetiszaporítóanyag-ágazat megújításával kapcsolatos feladatok összehangolását, valamint bemutatókerti programok, szakmai bemutatók és tanulmányutak szervezését, különös tekintettel a technológiai, növényvédelmi és fajtabemutatókra, a jó gyakorlatok megismertetésére.

A dísznövényágazatot érintő kérdések kapcsán az osztályelnök kiemelte a díszkertész-mesterképzés szervezésének szakmai támogatását, illetve a dísznövényes szabványok módosításában történő szerepvállalást. Mindezek mellett az osztály meghatározó szerepet vállal magára az ágazati marketingprogramok kidolgozásában és szakmai támogatásában, kiemelten a NAK francia társszervezetekkel közösen elnyert hároméves, megközelítőleg 1,6 milliárd forintos költségvetésű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő európai uniós pályázatának megvalósításában.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok