Országos hírek

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer. A feltöltött több mint 37 ezer bejegyzés bizonyítja a szolgáltatás létjogosultságát.


Komoly fejlesztéssel megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) által országosan 75 növényorvos bevonásával működtetett növényvédelmi- és időjárás-előrejelző rendszer. Az átalakítás első fázisa most fejeződött be. A négy éve indult ingyenes szolgáltatás célja, hogy segítse a termelők mindennapi munkáját. A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon a szakemberek területre és növénykultúrára lebontva, heti rendszerességgel szöveges növényvédelmi információkat tesznek közzé, jelentős segítséget nyújtva ezzel a gazdálkodóknak.

A megújult portál a termelői igényeknek és a mai technikai lehetőségeknek megfelelően felhasználóbarátabb felülettel, látványosabb képi világgal és egyszerűbb kezelhetőséggel áll rendelkezésére. A rendszer egyik újdonsága, hogy a gazdálkodók a korábbi struktúrához képest a különböző időjárási adatokat településekre lebontva kérhetik le, továbbá immár elérhető a ,,Galéria” menüpont is, amelyen az oldal látogatóinak lehetőségük van a károsítók okozta tünetek megtekintésére.

A növényvédelmi portál létjogosultságát és népszerűségét az indulás óta megszületett több mint 37 ezer bejegyzés és az egyre növekvő látogatószám bizonyítja. A látogatottság és kihasználtság emelkedő tendenciát mutat: a 2017. január 1-től 2017. szeptember 15-ig terjedő időszak statisztikai adatai alapján 8703-an látogattak el az oldalra, míg 2016 ugyanezen időszakában ez a szám 1010 volt. A jövőben várhatóan jelentősen növekszik a különböző mobileszközökről érkező látogatók száma, hiszen az idei fejlesztések lehetővé teszik az ezekről történő könnyebb böngészést.

A rendszer és az általa nyújtott szolgáltatások további fejlesztése folyamatosan zajlik. A szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek, melyhez elengedhetetlen a táblaszintű növényvédelmi megfigyelés. A következő fejlesztési fázis fókuszában így a portál szakmai hátterének fejlesztése áll majd, amelyben jelentős szerep jut a térinformatikán alapuló számítások felhasználásával nyert pontosabb adatoknak. Az elérhető új szolgáltatásokkal cél egy olyan előrejelző rendszer létrehozása, amellyel a preventív növényvédelmi kezelések megtervezésében kapnak segítséget a gazdák, és a korábbiakhoz képest még tervezettebben végezhetik majd a tevékenységüket.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok