Országos hírek

A megfelelő minőségű vetésért, a jó termésért és a természeti csapások elkerüléséért tartottak Esztergomban búzaszentelő ünnepséget az idei Magyarok Kenyere program nyitányaként. A hazaival párhuzamosan elindul a székelyföldi program is.


Április 29-én kora délelőtt ugyan fel-felbukkantak japán turisták az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház mellett és a bazilikán belül is, ám messze nem voltak annyian, mint azok, akik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ közös eseményére, a 2017-es Magyarok Kenyere Program nyitányára, a hosszú évek óta hagyományosan a városban tartandó búzaszentelésre érkeztek az ország szinte minden szegletéből.

Az Esztergom-budapesti főegyházmegye székesegyházában – 2016 után immár másodszor – Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, fővárosi Szent István-bazilika plébánosa celebrálta a szentmisét. Beszédében megemlékezett arra, hogy a húsvéti időszakban Szent Márk tiszteletére áldják meg ilyenkor a vetést, egyúttal könyörögnek jó termésért és a természeti csapások elkerüléséért. Hozzátette azt is, hogy gyerekként az Alföldön ő is részt vett a vetési és az aratási munkákban, és anno a gazdák körében nagy jelentősége volt a búzaszentelésnek.

A püspöki mise után a résztvevők a város határában lévő búzatáblához sétáltak, ahol a búzamező közepén állva Ferenczy Andrea evangélikus lelkész, Harmai Gábor római katolikus plébános, Ágoston Csaba református lelkész és Cselényi István görög katolikus parókus tartották meg szertartást, a búzaszentelő énekekkel egyenként a négy égtáj felé fordulva szentelték meg a búzát.
Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel Kis Miklós Zsolt, Éder Tamás, ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökei, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is, valamint Korinek László, a Magyarok Kenyere Program ötletgazdája is.

A NAK stratégiai partnerségében működő jótékonysági kezdeményezés keretében a kamara területi szervezetei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeznek. De, ahogy tavaly is, a búzagyűjtés kiterjed a Kárpát-medence magyarok lakta vidékeire is – Korinek László ennek apropóján bejelentette, hogy elindul a Székely Magyarok Kenyere is. Aztán majd a búzából készült lisztet, illetve kenyeret szétosztják szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

A Magyarok Kenyere Programban 2016-ban 513727 kg búza (ebből 101241 kg határon túlról) gyűlt össze a 2089 hazai és a 912 külhoni adományozótól, összességében pedig 308236 liszt készült el. A NAK reméli, hogy idén sikerül ezt az eredményt elérni vagy túlszárnyalni.

 

Képgaléria az eseményről

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok