A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának munkatársai is részt vettek a cesenai nemzetközi szakmai konferencián, illetve megtekintettek egy helyi élelmiszer-feldolgozó üzemet is.
Negyedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi élelmiszer-innovációs konferenciát (International Conference on Food Innovation – FoodInnova) a bolognai egyetem cesenai kampuszának szervezésében 2017. január 31. és február 3. között.
Több mint 215 regisztrált előadó mutatta be kutatási eredményeit, megállapításait, akik főként az új, innovatív megoldásokra (előállítás, csomagolás és biztonsági aspektusok) – kiemelt tekintettel a fenntarthatóságra –, az élelmiszer-veszteségek csökkentésére, valamint a melléktermékek felhasználására koncentráltak. Az elhangzott előadások alapján kiderült, hogy a nemzetközi kutatóműhelyek kiemelt témaként kezelik az élelmiszerlánc fenntarthatóságát érintő megoldások vizsgálatát. Aktívan kutatott terület az új, energiahatékony technológiák (pulzáló elektromos térerő, nagy hidrosztatikus nyomás, ultrahang), azok kombinációi alkalmazhatóságának feltárása, valamint az előállítás során keletkező melléktermékek (például mosóvizek, tisztítási veszteségek) érdemi felhasználása, visszadolgozása.
A konferencia keretében bemutatták az egyetem új komplexumát, amelyben az olaszországi élelmiszeripar tagjainak konkrét – teljes élelmiszerláncot érintő – problémáira keresi a megoldást. Az iparral történő hatékony együttműködés érdekében a laboratóriumokat a legmodernebb berendezésekkel szerelték fel.
A kutatói előadások meghallgatása után a helyi La Cesenate zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem látogatására is lehetőség nyílt. Az üzemben a paradicsomalapú élelmiszerektől kezdve a gyümölcsitalokon, bébiételeken és zöldségkészítményeken (pl. szószok, pesztók) át számos élelmiszert állítanak elő. A száz százalékban családi tulajdonban lévő vállalkozás méltán büszke rá, hogy 99 százalékban a régió alapanyagait hasznosítja (legtávolabbi beszállítójuk 70 km-re található). A hiányzó egy százalékba egyedi, hazai földről nem beszerezhető összetevők tartoznak – mint például a rizsital különleges alapanyaga, amely Indiából érkezik.
A konferencián elhangzott előadások megállapításait a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának hírlevelében mutatjuk be részletesebben.
(NAK)