Országos hírek

Együttműködési megállapodást kötött a NAK a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével és a TÉT Platform Egyesülettel. A kamara továbbá javaslatokat juttat el a nemzeti élelmiszergazdasági stratégiai programhoz.

 


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripart érintő aktualitásairól számolt be keddi sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs kamarai elnök, s egyúttal aláírta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ) és a Táplálkozás-Életmód-Testmozgás (TÉT) Platform Egyesülettel kötött együttműködési megállapodást.


Cél az egészséges életmód népszerűsítése


A kamara elkötelezett abban, hogy a rendelkezésre álló eszközök segítségével támogassa az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztését. Ezen innovációk gyakorlatba történő beépítésével a NAK tagjai értékesítési lehetőségeiket bővíthetik, általános versenyképességüket fokozni tudják, valamint érdemben hozzá tudnak járulni a hazai fogyasztók tudatos élelmiszer-választásához, -fogyasztásához. A NAK feladatának tekinti, hogy tagjait ezen feladat megvalósításának érdekében segítse, támogassa. A két szervezettel történt megállapodás pedig ezt a kamarai törekvést segíti elő.
Az egyezség szerint a NAK, az MDOSZ és a TÉT Platform szakmai véleménnyel, információval és eredmények átadásával támogatják egymás munkáját, egyeztetnek az egészségtudatos táplálkozást segítő élelmiszerek fejlesztési lehetőségeiről, valamint az agrárgazdasági tevékenységet végzők szakmai tudásának növelésével összefüggő feladatok ellátásáról. Ennek keretében közös szakmai anyagokat, kiadványokat szerkesztenek, jelentetnek meg. Továbbá oktatásokat és konferenciákat, bemutatókat és nyílt napokat, valamint sajtóeseményeket szerveznek, közös kampányokat valósítanak meg.


– A kamara céljai közt szerepel, hogy a fogyasztókat segítse az egészséges életmód elérésében és megtartásában. Ennek érdekében olyan szakmai alapokon nyugvó, hiteles információkkal kívánjuk ellátni a fogyasztókat, amelyek segítik a mindennapi élelmiszer-vásárlási és -választási döntéseiket. Másrészt úgy látjuk, hogy a tudatos élelmiszer-választás megfelelő irányba történő terelése érdekében elengedhetetlen az előállítói oldal tudatos magatartása is. Ezen a téren már elkezdődött a közös munka az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével: az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezéshez való csatlakozási lehetőségre minden alkalommal felhívjuk tagjaink figyelmét. A programon belül az élelmiszeripari vállalatok önkéntes vállalásokat tehetnek, melyek támogatják a fogyasztókat az egészséges életmód kialakításában. Vitathatatlan, hogy a piac jelenleg is kibontakozóban lévő fogyasztói igényeit csak termékfejlesztéssel, folyamatos innovációval és példamutató gyakorlatok megosztásával lehet kielégíteni. A minőségi, egészségesélelmiszer-előállítás támogatása érdekében az eddiginél is szorosabb kapcsolatra törekszünk a szakmai partnerszervezetekkel, ezért is írtuk alá a megállapodásokat – indokolt Győrffy Balázs NAK-elnök.

Az aláírók: Kubányi Jolán, Győrffy Balázs és Pilling Róbert

 


A két szervezettel való közös munkától eredményeket is vár a kamarai vezető. Mint mondta, megjelenhetnek a hazai üzletek polcain a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz, szabályozási követelményekhez alkalmazkodó élelmiszerek, amelyek egyúttal hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vásárlók tisztább képpel rendelkezzenek az élelmiszerek tulajdonságairól, étrendjüket tudatosabban állítsák össze, életmódjukat pozitív irányba változtassák meg. Ezen túl pedig a kamara élelmiszeripari tagjai naprakész és hiteles táplálkozási ismeretekhez juthatnak, amely alapján érdemi termékfejlesztést tudnak végezni, hazai és nemzetközi viszonylatban is versenyképes termékeket tudnak majd előállítani.


Információ a termékfejlesztéshez


Kubányi Jolán, az idén 25 éves MDOSZ elnöke megjegyezte, a szervezet nem csak a közel 1300 tagjának nyújt korszerű szakmai, tudományos információkat, hanem a lakosság körében is népszerűsíti a helyes, kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást. Ennek egyik formája a felnőttek számára készült táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® – amelynek egyébként hamarosan megjelenik a gyermekeknek szánt változata is.
És, ha már kicsik: Kubányi Jolán megemlítette, a szövetség 2014-ben elindította gyermekkori elhízás elleni küzdő programját, amely jelenleg két településen amolyan mintaprogramként működik, és úgy látja, a NAK-kal kötött megállapodás révén – bevonva az élelmiszeripari vállalkozásokat is ebbe – ez akár országosra is kiterjeszthető.


Pilling Róbert, a TÉT Platform operatív vezetője azt emelte ki, hogy az egyesület tagjai között olyan élelmiszeripari cégek is vannak, akik elkötelezettek az egészséges élelmiszer-előállítás iránt, az egyesületnek pedig amúgy is célja, hogy az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos helyes ismereteket és információkat bemutassa, népszerűsítse. Mint mondta, az említett ÉFOSZ-programot ők is támogatták, ehhez kapcsolódva indítottak olyan kutatásokat, amelyek során adatokat gyűjtöttek a lakosság élelmiszer-fogyasztási szokásáról, állapotáról, gondolkodásmódjáról. Pilling Róbert szerint a NAK-kal aláírt megállapodás alapján hasonló felméréseket végezhetnek az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások (kkv) számára, hogy aztán azokat felhasználhassák termékeik fejlesztéséhez is.


Hatékony érdekérvényesítés


Ezután Győrffy Balázs beszélt a NAK élelmiszeripari vállalatok részére szervezett rendezvénysorozatának második, múlt heti eseményről, amelyen többek között a kkv-k számára kitörési lehetőséget nyújtó GINOP-os fejlesztési pályázatról is szó volt. Megjegyezte, a pályázat még társadalmi véleményezés alatt álló változatának kialakításában a kamara is aktívan részt vett: a hatékony érdekérvényesítésnek volt köszönhető, hogy az NGM összesen 100 milliárd forintra emelte a keretösszeget, hogy az árbevételre és létszámra vonatkozó kötelező vállalások terén is finomhangolás történt, és hogy a kombinált támogatási termék kamata a tervezett 2 százalék helyett 1 százalék legyen. Mint mondta, a NAK az elmúlt egy évben folyamatosan részt vett nem csak ennek, hanem több különböző, a kamarai tagok által igénybe vehető pályázati kiírások előkészítésében és képviselte tagjai érdekeit a munkacsoportokban is.


Hasznos iránymutatás


A kamara igyekszik a földművelésügyi miniszter által néhány hete meghirdetett, a 2016 és 2050 közötti időszakra érvényes élelmiszergazdasági stratégiai programhoz is kiegészítő javaslatokat eljuttatni.
– Minden ágazatnál szükségesnek tartjuk a kiszámíthatóságot, előrelátást, ezért különösen pozitív az a tény, hogy a szaktárca által megalkotott stratégia kiváló iránymutatást ad a hazai élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztésére. Elengedhetetlen feladat a globalizálódó világpiacon a hazai élelmiszergazdaság útjának, a világpiachoz való viszonyulásának meghatározása – mondta Győrffy Balázs. – A NAK célul tűzte ki a stratégia teljes társadalmi véleményezését, ezért széles körben megvitatta azt. A kamara minden szakmai osztálya lehetőséget kapott az anyag megismerésére: szakmai egyeztető fórumokat hívtunk össze, ahol az ágazatok szereplői személyesen is megvitatták a programmal kapcsolatos álláspontjaikat. Az elhangzottak alapján a kamara megfogalmazza javaslatait, amelyek reményeink szerint hozzájárulnak a stratégia végleges formába öntéséhez és az élelmiszergazdaság sikeres jövőjéhez.


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám