Országos hírek

Agrárszakmai fórummal indult a Hajdúsági Expo, amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tanácsadással, termelői piaccal is várja tagjait és a látogatókat.

 


Ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig rendezik meg Hajdúböszörményben – immáron ötödik alkalommal – a Hajdúsági Expót, amelynek társszervezője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezete. Az esemény pénteki megnyitója előtti sajtótájékoztatón néhány aktuális agrártémáról is szó esett.
Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kihangsúlyozta: a nyári betakarítású növények aratása befejeződött, az ország kenyeréhez szükséges gabona 2016-ban is biztosított. Őszi búzából 5,1-5,2 millió tonnát takarítottak be. A hektáronkénti 5,4 tonnás búza, az 5,2 tonnás árpa és a 3,2 tonnás repcetermés egyaránt rekordnak számít. Megjegyezte, valamennyi nyári betakarítású növény hozama meghaladta a tavalyit és az elmúlt öt év átlagát, ugyanakkor a felvásárlási árak problémát okoznak.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke kiemelte azt is, hogy a magyar mezőgazdaság eredményeinek további javulásához egyre inkább megkerülhetetlen lesz a precíziós gazdálkodás minél szélesebb körű alkalmazása, illetve az öntözés feltételeinek javítása. Úgy vélte, a versenyképes gazdálkodás feltételeinek megteremtése és az uniós bürokrácia jelentős mérséklése lesznek a következő évek legnagyobb kihívásai.

Balról jobbra: Szabó Sándor, Jakab István és Nagy István.


Magáról a Hajdúsági Expóról szólva Szabó Sándor, a NAK megyei elnöke azt mondta, mivel a rendezvény az ország kiemelkedő agrártérségében van, ezért a kamara számára is fontos a hangsúlyos jelenlét.
– Megyénk kiváló ökológiai adottságainak és a szorgalmas gazdálkodóknak köszönhetően országosan jelentős a növénytermesztésben, a szántóföldi zöldségtermesztésben, az állattenyésztésben, illetve a hús- és tejtermelésben is. Hajdú-Biharban több mint 30 ezer kamarai tagunk van, ami az országos tagság tíz százaléka – jegyezte meg Szabó Sándor.


A NAK többek között tanácsadással, termelői piaccal várja tagjait és a látogatókat a rendezvényen.
– Három napon keresztül folyamatosan találkozási lehetőséget biztosítunk tagjainknak, partnereinknek, bízunk benne, hogy sok hasznos tapasztalatcserére, üzleti, szakmai megbeszélésre kerül majd sor. Ehhez minden feltétel adott, hiszen szakértő kollégáink, illetve falugazdászaink mindenki rendelkezésre állnak, a kihelyezett ügyfélfogadás keretében sor kerülhet például az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézésre, vagy az egységes kérelemhez kapcsolódó kérdések tisztázására, segítséget nyújtunk a pályázati források témakörében, de akár földügyi vagy éppen szakképzési kérdésekben. Gondoltunk a gyerekekre is, amíg a család felnőtt tagjai beszélgetnek, a gyerekeknek kolléganőink kézműves gyerekfoglalkozást tartanak – tette hozzá az elnök.


A Hajdúsági Expo keretében a sajtótájékoztatót követően a Portfolio.hu szervezésében kezdődött a Kelet-Magyarországi Agrárfórum. A félnapos konferencián a gazdálkodók, a vállalatvezetők, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői adnak áttekintést a kelet-magyarországi agrárvállalkozások lehetőségeiről, a régió gazdasági kilátásairól, illetve a hazai agrárium legaktuálisabb kérdéseiről. A témák között kiemelt figyelmet kaptak a Vidékfejlesztési Program és a GINOP keretében megnyíló pályázati források, az ezekhez kapcsolódó üzleti és finanszírozási lehetőségek.
A vasárnapig tartó kiállítás részeként idén is megrendezik a traktorhúzó Európa-kupát, amely évről évre egyre több érdeklődőt vonz a városba.(nak.hu/MTI) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok