Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a korábbiakhoz hasonlóan idén is kulcsszereplőként segíti a gazdákat az egységes támogatási kérelmekkel kapcsolatos ügyintézésben. Tavaly a mintegy 180 ezer beadott kérelem közül közel 135 ezret a kamarán keresztül, annak aktív közreműködésével nyújtottak be a gazdálkodók.

Idén is kiemelten segíti a gazdálkodókat az egységes kérelemmel kapcsolatos tennivalókban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A NAK a tavalyi időszakban is kulcsszereplő volt a támogatások lehívásában: a hozzávetőlegesen 180 ezer beérkezett kérelem közül mintegy 135 ezret a kamarán keresztül, annak segítségével adtak be a gazdálkodók. A kamara elektronikus és nyomtatott tájékoztató kiadványok, kézikönyvek, jogszabályi összefoglalók mellett falugazdászi hálózata révén személyesen is segítette a gazdákat. Így lesz ez az idén is, például az idei évre vonatkozó tájékoztató anyagok már megtalálhatóak a kamarai portálon. 

Sokatmondó szám: a kamara falugazdászai több mint ezer alkalommal tartottak kisebb vagy nagyobb csoportos tájékoztatót az egységes kérelem beadási időszakában gazdák számára. Emellett az irodahálózati ügyfélfogadásokon és az önkormányzati irodákban tartott rendszeres fogadóórák keretében is tájékoztatták az érintetteket. Továbbá végezték a személyes adatfelvételt, majd azt követően egyeztetésekkel, pontosításokkal segítették a gazdákat. A kamara technikai segítséget is adott, különösen a kisebb gazdálkodások számára volt ez fontos, jól mutatja ennek hasznosságát, hogy a kistermelői ötvenezer támogatásigénylés négyötöde a kamarán keresztül került benyújtásra.

Elindult az idei támogatási időszak

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Földművelésügyi Minisztérium (FM) valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tegnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy a kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az egységes kérelem beadásának határideje május 15-e, s mivel ez hétvégére esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását.

Az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje gyakorlatilag nem változik 2016-ban a megelőző évihez képest, ez 1,27 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintos közösségi támogatást jelent a magyar gazdálkodók számára – tette hozzá Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Mint kiemelte: az egyszerűsített támogatást választó mintegy ötvenezer termelőnek sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz a hozzájutás, a feltétel ugyanis csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az egységes kérelem a Miniszterelnökség kezelésében lévő vidékfejlesztési program forrásaira nem vonatkozik, valamint hogy bevezetik az előzetes ellenőrzést is, a hibákról a gazdákat értesítik, így azokat ki lehet javítani.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta: az MVH elvégezte azokat a feladatokat, amelyek az egységes kérem beadási időszakának elindításához szükségesek voltak. Jelezte: a kérelmet az eredeti határidőig (május 15.) szankciómentesen lehet beadni, ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként egy százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. Az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz.

(Forrás: NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám