A Copa-Cogeca egy receptkönyv-kezdeményezést indított el, melynek célja annak tudatosítása, hogy a gazdálkodók az élelmiszerek elsődleges termelői. A könyvben a NAK a magyar gulyást és a fűszerpaprikát mutatja be.
Az utóbbi években az életmóddal kapcsolatos egészségügyi kihívások jelentős mértékben növekedtek. A mozgásszegény életmód, a rossz táplálkozási szokások olyan tényezők, melyek befolyásolják életünket és az egészségünkre gyakorolt hatásukat. A Copa-Cogeca úgy véli, hogy a gazdálkodók és szövetkezetek jelentős szerepet töltenek be a folyamatban: nemcsak biztonságos, egészséges, tápláló és megfizethető élelmiszereket állítanak elő, hanem szükség van az élelmiszertermelésről, ételekről és az ahhoz kapcsolódó kultúráról és hagyományokról történő ismeretek terjesztésére is.
A Copa-Cogeca ezért új kezdeményezést indított el receptkönyv formájában (#EUFarmRecipes). Mindegyik recept egy történetet foglal magában, melynek célja annak tudatosítása, hogy a termelők és a szövetkezetek az élelmiszer elsődleges megtermelői. A könyv részletezi az egyes alkotóelemek, élelmiszerek termelési módját és a mögötte rejlő történeteket, megmutatva a fogyasztónak az élelmiszer valódi értékét.
Uniós vezetők méltatják a kiadványt
A receptkönyv elindítását bejelentő eseményen Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa elmondta, az élelmiszer az európai identitás szerves része, gazdasági szempontból pedig az okos és fenntartható élelmiszertermelés megteremtése rendkívül fontos. Hozzátette, az európai agrár-élelmiszeripari szektor 44 millió munkahelyet biztosít az unióban, ezek közül sok vidéki térségekben található, ahol erre igen nagy szükség van.
Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a helyi és regionális specialitások a hagyomány részét képezik, a hagyományok mögött az élelmiszerek, az élelmiszerek mögött a gazdálkodók állnak. Kiemelte, hogy Európa rendelkezik a legszigorúbb élelmiszerminőségi és -biztonsági előírásokkal. Mint mondta, a fogyasztók kiváló és megfizethető élelmiszerek széles választékát élvezhetik.
Sajnálatos módon azonban a társadalom és a fogyasztók számára nem igazán világos, hogy mindez pénzbe kerül. Phil Hogan hangsúlyozta, hogy egy erős és megfelelően finanszírozott közös agrárpolitika nélkül a fentiek a jövőben nem garantálhatóak.
– Ez a könyv a lehető legjobb pillanatban érkezik akkor, amikor az európai gazdálkodók és a mezőgazdasági politika a lehető legtöbb társadalmi és politikai támogatásra szorulnak. Minden alkalmat meg kell ragadni ezek tudatosítására – jegyezte meg. A biztos számít az ágazat támogatására abban, hogy ezt az üzenetet az adott tagállam minden politikai és társadalmi szintjén is megértsék.
Clara Eugenia Aguilera Garcia EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság nemcsak egy gazdasági szektor. Úgy fogalmazott, hogy az európai fogyasztók számára biztosított egészséges, minőségi élelmiszerek széles választéka a termelők kemény munkájának eredménye, mely alapvetően meghatározza az európai gasztronómiát, kultúrát és életstílust.
A könyvben magyar részről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a gulyásleves receptje mellett annak rövid történetét, illetve az egyik fontos alkotóelemét, a magyar fűszerpaprikát mutatja be.
(nak.hu)