A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. szeptember 21-22-én újra megrendezte a Tejipari szakmai gyakorlati napok keretében az Oltós alvasztású termékek elnevezésű programját kezdő szinten.
A kétnapos szakmai program a Magyar Tejgazdasági Kutatóintézet mosonmagyaróvári telephelyén zajlott. A résztvevők között akadt, aki még csak most szeretne hozzáfogni a sajtkészítéshez, volt, aki több éve, magas szinten végzi tevékenységét, és volt, aki csak kereskedik a tejtermékekkel, viszont szeretné jobban megismerni az általa forgalmazott termékek gyártási technológiáját. Az MTKI jól képzett és tapasztalt szakembereinek köszönhetően minden jelenlévő hasznosnak találta a szakmai napokat, amely során gyakran a tervezett programtól eltérő szakmai beszélgetés is kialakult.
Az első napon az alapokat megadó elméleti előadás után az Intézet kísérleti üzemében tagjaink megismerhették a gomolya, illetve a röglyukas Óvári sajt gyártásának fogásait. A második nap délelőttje gyakorlattal folytatódót, ahol az előző napon előkészített alapanyagból Trappista sajt került előállításra, amely mellett maradt idő még túró, illetve vaj készítésére is, majd bemutatásra került a sajtok utókezelése és csomagolása.
A délután folyamán részletes előadások keretében hallhattak a résztvevők a sajtok érleléséről, a sajthibákról, a helyes higiéniai gyakorlatokról, valamint a sajtbírálat alapjairól is. A program zárásaként tagjaink megkóstolhatták a gyakorlatokon előállított termékeket, és lehetőségük volt további konzultációra az MTKI szakembereivel.
A „Tejipari szakmai gyakorlati napok” programunk októberben és novemberben is megrendezésre kerülnek, ahol a Savanyított tejtermékek (kezdő szint), illetve az Oltós alvasztású termékekről (haladó szint) hallhatnak a gyakorlatban is jól hasznosítható információkat tagjaink.
NAK/Szőke Rita