Szeptember elseje óta a csomagoltan és az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál egyaránt kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat.
Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó földművelésügyi minisztériumi rendelet, ami a termék minőségének és a jelölésének terén tesz rendet. A kereskedők és a forgalmazók májusban négy hónapos türelmi időt kaptak, ez idő alatt kellett kifuttatni a korábbi szabályok alapján csomagolt termékeket.
A szigorított a szabályozás értelmében ma már csak olyan burgonya kerülhet kereskedelmi forgalomba, amely a fajtájára jellemző megjelenésű, ép, nincs eltávolított része, valamint a csomagolt és az úgynevezett lédig burgonya is egyaránt csak egészséges, tiszta, kemény állapotban adható el. Hibás burgonya – amelyen a hőhatás miatt barna foltok jelentek meg, repedések, vágások vagy harapás látható – nem értékesíthető, de a héj alatti szürke, kék vagy fekete foltok is kizárják a kereskedelmi forgalomba kerülést.
Az eladható étkezési burgonya nem lehet kisebb 3,5×3,5 centiméternél, újburgonya esetén 2,8 centinél. A csomagolási egység, illetve a nem előrecsomagolt, ömlesztett áru kizárólag azonos eredetű, fajtájú, minőségű és színű burgonyagumót tartalmazhat. Az előírások szigorítására egyébként azért volt szükség, mert korábban nem egy esetben előfordult többek között, hogy az előrecsomagolt krumplinál az egykilós kiszerelésben a látható szemek egészségesek, a nem láthatóak azonban fogyasztásra alkalmatlanok voltak.
A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét is.
Az adott fajtának megfelelően a főzési típust három kategóriába kell sorolni: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlók számára, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.
Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik.
Az előírás alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat.
(forrás: Nébih/Magyar Idők)