Erdő- és vadgazdálkodás

A vadászkamara elnöksége néhány napja fogadta el a vadgazdálkodási alap pályázati kiírását, ennek részleteit ismertette Jámbor László kamarai elnök a Magasles.blog-nak adott interjújában.


– Az országos küldöttközgyűlés a 2017. évi bevételekből kettőszázmillió forintot különített el az alap feltöltésére. Folyamatban van a vadászati törvény végrehajtási rendeletének módosítása, amely a 2004 óta változatlan összegű vadászjegy árát évi tízezer forintról húszezer forintra növelné. Amennyiben ez megvalósul, további hatszázhúsz-hatszázötven millió forint kerülhet az alapba, mivel a vadászjegy árának emeléséből származó többletbevétel teljes összegét erre a célra kívánjuk felhasználni. Így induláskor több mint nyolcszáz millió forint állhat rendelkezésünkre a pályázati célok finanszírozására – vázolta a rendelkezésre álló forrás nagyságát.

Megjegyezte, a pályázaton keresztül a vadászatra jogosultak normál gazdálkodását finanszírozó folyó költségek nem támogathatók, az alapból elnyert összegek kizárólag hosszú távú fejlesztési célokra fordíthatók. Hozzátette, konzorciumi formában éri meg majd inkább pályázni.

Jámbor László szerint a hazai vadgazdálkodásnak több megoldandó szakmai kérdésre kell választ adni a következő években.
– Úgy ítéltük meg, hogy ezek közül a legégetőbb apróvad-gazdálkodásunk helyzetének javítása. Ezért első körben olyan pályázati célokat határoztunk meg, melyek segíthetik a vadászatra jogosultakat az apróvad szempontjából kiemelten fontos életfeltételek biztosításában. Ebbe a körbe tartozik az élőhelyfejlesztés, a vadászterületek vízháztartásának javítása, a ragadozógyérítés, továbbá a törzsállomány pótlása és a hagyományos, természetszerű nevelési módszerek kialakítása.


(forrás: magasles.reblog)

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok