A fehér- és rozéboroké után elkészült a legjobb vörösborokat tartalmazó Borkiválóságok Könyve is. A nevezettek közül 135 nedű kapta meg kiváló minősítést, 8 pedig top kiválóság lett.
Egyre elismertebbek a minőségi magyar borok a bel- és a külföldi fogyasztók körében, mivel minőségük folyamatosan megújul, a tradíciót ötvözik az innovációval, a hagyományt az újdonsággal – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, a kiváló minőségű magyar vörösborokat ismertető Borkiválóságok Könyvének bemutatóján és díjátadóján.
A 2016-ban kiválónak minősített vörösborokat tartalmazó könyv átfogó képet ad arról a sokrétű szakmai munkáról, amelyet a magyar borászok végeznek. Horkay András, az Országos Borbíráló Bizottság elnöke elmondta: az idei vörösbor-kóstolóra a borászok 274 tételt küldtek be. Hozzátette: a bírálók 143 tételt találtak megfelelőnek arra, hogy a magyar vörösborokat bemutató 2016-os kiadványba bekerüljenek, közülük 135 kapta meg kiváló minősítést, 8 pedig top kiválóság lett.
Kiss Eliza, a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta, a magyar borágazat utóbbi években tapasztalható fejlődése sok ember közös munkájának, együttműködésének köszönhető. A magyar borok minőségét, ismertségét, piaci lehetőségeit növelő programban az ismert pincészetek és a fiatal, pályájuk kezdetén lévő borászok is megtalálják számításukat.
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke hozzáfűzte: a tanács támogatja azt a szakmai törekvést, hogy a magyar borok minél jobb minőségben, minél több piacra jussanak el.
A fehér- és rozéborok Borkiválóságok Könyvét idén júliusban mutatták be.
(FM Sajtóiroda/nak.hu)