`

A borkiválósági program keretében kiválasztották a legjobb hazai fehér- és rozéborokat. Egy impozáns kötetben is szerepelnek, amely könyv egyúttal a nemzetközi térhódítást is igyekszik elősegíteni.


Idén harmadik alkalommal hirdette meg a Nemzeti Borkiválósági Programot a Földművelésügyi Minisztérium (FM), amelynek keretében elkészült a legjobb hazai fehér- és rozéborokat tartalmazó, több mint 500 oldalas Borkiválóságok Könyve. A kötetet országos roadshow-n mutatja be Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos, egyúttal ennek során nyújtja át az elismerő minősítést kapott nedűk alkotóinak a megérdemelt okleveleket.


A turné második megállója a Felső-Pannon borrégióba tartozó Etyek-Budai borvidék egyik jelentős pincészete, a pezsgőt és bort egyaránt készítő Törley Pezsgőpincészet budapesti, budafoki látogatóközpontja volt. A július 26-i eseményen Kiss Eliza elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség létrejöttével a bor- és gasztromarketing is egy egységes rendszer része lesz, de ez nem azt jelenti, hogy mindent, ami eddig ezen a területen volt, kidobnak, sokkal inkább azt, hogy a rendelkezésre álló pénz, az állami segítség és a szakmai tudás egy helyen összpontosul. Ez így együtt a borágazat számára kivételes lehetőséget jelent az előrelépéshez.
Ahogy fogalmazott, a marketingbeli megújuláshoz jól illeszkedik a borkiválósági program – amelyhez az elmúlt három év során egyre több pincészet csatlakozott –, a magyar-angol nyelű kötet pedig a borok hazai és nemzetközi piaci térnyerését is elősegíti. A Borkiválóságok Könyve ugyanis lehetőséget biztosít a borászatok számára ingyenes megjelenéshez, promócióhoz, a kereskedések számára értékesítést támogató és segítő eszközként szolgál, a fogyasztóknak pedig iránytűt mutat a borválasztásban, a pincészetek megismerésében.


Azt már Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke tette hozzá, hogy a könyvet a nagy nemzetközi szakmai vásárokra is kiviszik, így a pincészetek közvetlen megjelenés nélkül is meg tudják magukat és alkotásaikat mutatni. Mint Horkay megjegyezte, működőképes ez a megoldás, hiszen volt már olyan borászat, amelyet a kötetet lapozgatva keresett meg egy nemzetközi forgalmazó cég. Ami pedig a minősítéseket illeti: az elnök elárulta, hogy ebben az évben – főleg a pincészetek véleménye alapján – változtattak a kategóriarendszeren. Korábban három-, négy- és ötcsillagos jelzéssel látták el a legkiválóbb borokat, most már „Borkiválóság Bor”, „Borkiválóság Top 2016” címkét kapnak csak csúcstermékek.


Az idei Nemzeti Borkiválósági Programba 722 tételt neveztek a pincészetek. Bármilyen fehér- vagy rozéborral lehetett nevezni, amely rendelkezett a Nébih által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 600 forintos piaci áron kapható a kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kellett, hogy a borkiválóságnak választott tételből ötszáz palackos készlettel rendelkezik 2016. december 31-ig. Egy termelő legfeljebb három bort nevezhetett. A 722-ből a zsűri kétkörös rostán át kiválasztotta a 290, címkét kapott legjobb bort, egyúttal ezek kerültek be a könyvbe. Közülük is 13-at, „top” minősítéssel láttak el. Ha úgy tetszik, ez lett a Nemzeti Tizenhárom.
A Borkiválóságok Könyvének vörösborokat tartalmazó kiadványa szeptemberben várható, illetve idén ismét esedékes a kétévente megtartott, aszú- és pezsgőkiválóságok kiválasztása is.

Tizenkét palack a legjobb 290-ből...


Borkiválóság Top 2016 címet kapott borok
Kertész Sauvignon Blanc 2015
Nyakas Budai Riesling 2012
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Figula Pincészet 7ha 2014
Györgykovács Kispincészet Hárslevelű 2013
Árvay Családi Pincészet Tokaji Múzsa 2011
Gizella Pince Barát Hárslevelű 2015
Gizella Pince Dénes 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013
Pajzos Megyer Pincészet Hárslevelű Késői szüret 2013
Patricius Borház Katinka 2013
Patricius Borház 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003
Pelle Pince Manna 2013
Royal Tokaji 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009


(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám