Hús-, baromfiipar

Folyamatosan ellenőrzi a NÉBIH az országba érkező tojásszállítmányokat, és eddig fertőzött tételek nem kerülhettek Magyarországra. A botrány hatására árbeli változások nem várhatók.


Bár a szennyezett tojások darabszáma önmagában nagy, ám az európai termeléshez képest kis volumene nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az igazgatóhelyettes szerint a magyar tojásszektor a botrányból profitálhat. Mint mondta, a botrány kezdete óta a NÉBIH azt javasolja, hogy a vásárlók magyar tojást fogyasszanak, amelyek a mostani ismeretek szerint biztonságosak. Hangsúlyozta, hogy a fertőzött tételek nem kerülhettek Magyarországra, és nem szennyezhették a magyar tojást. Ugyanakkor folyamatosan ellenőrzik az országba érkező tojásszállítmányokat, a nyugati országokban érintett tojásokat pedig helyben megsemmisítik.

A múlt hét péntekig 15 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc. A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítő szerbe.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok