`

Már kilenc uniós országban találtak holland fipronil vegyszerrel szennyezett tojást. Úgy tűnik Magyarország továbbra sem érintett az ügyben.

 

 

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján - közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön. A Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna. A tojáskészítményt elégetik.

Szerdán a szlovák élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrei jelentették, hogy fipronil rovarirtó szerrel szennyezett holland tojást találtak egy nagykereskedelmi raktárban. A holland tojásokat egy német üzemben dolgozták fel készételnek, onnan kerültek át egy osztrák kereskedő cég közvetítésével a szlovákiai raktárba. Az egyesült Királyság tegnap jelezte, hogy adataik szerint országukba 700 000 darab szennyezett tojás került. Holland eredetű szennyezett tojást eddig Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban és Hongkongban találtak a hatóságok.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte korábban, hogy hazánkba az eddigi információk szerint nem került szennyezett tojás.

A holland hatóságok a héten jelentették be, hogy a baromfiállomány esetleges fertőzöttségét is vizsgálni fogja – számolt be az AFP hírügynökség. A kutatók azt vizsgálják, hogy van-e fipronil vegyszerrel fertőzött baromfitermék forgalomban. Mint ismert, a hollandok a múlt héten tettek közzé 170 tojásjelölő kódszámot, amelyekkel pontosan be lehet azonosítani a fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojásokat. A szennyezés gyanúja miatt sok telepet bezártak, és több mint 10 millió tojást semmisítettek meg. A holland telepek mellett németországi és belgiumi tojásüzemekben használták valamilyen okból fipronil rovarirtó szerrel kevert Dega–16 fertőtlenítőszert.

Normális esetben az emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére ezt a vegyszert nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat. Az igazi botrány akkor tört ki, amikor kiderült, hogy a belga hatóságok egy hónapon át titkolták, hogy nyomoznak a holland fertőzött tojás ügyében. Ez azért fontos, mert az uniós előírások szerint a tagállamoknak azonnal kötelező közzétenniük egy gyors riasztási rendszerben, ha kifogásolható élelmiszert találnak. Mint kiderült, a belgák már június elején vizsgálódni kezdtek, de az uniós hatóságokat csak egy hónappal később, július végén értesítették. A rovarirtó szerrel szennyezett tojások közben hét európai országba is eljuthattak. Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, Hollandia, Belgium és Németország is figyelmeztetett több uniós államot, hogy export útján juthatott hozzájuk is a mérgezett tojásból. A holland hatóságok a svédeket és a svájciakat figyelmeztették, Németország pedig a franciáknak és az Egyesült Királyságnak küldött jelzést.

A holland hatóságok 138 baromfitenyésztést – körülbelül egyötöde az ország területén működő farmoknak – tartanak bezárva, és figyelmeztettek arra is, hogy másik 59 gazdaságból származó tojás annyi fipronilt tartalmaz, hogy az már nem adható gyermekeknek. Belgium 51 gazdaságban tiltotta meg a termelést, közülük 21 farmon talált fipronilt, bár a mennyisége majdnem tízszer kevesebb volt a maximális uniós határértéknél.

 

 

(NAK/MTI/AFP)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám