`

A ültetvénytelepítési pályázatról készített összefoglaló 2016. 05. 05-i időállapot szerint, tájékoztató jelleggel készült. A pályázati felhívás és annak mellékletei, a kapcsolódó közleményekkel együtt a hivatalos www.szechenyi2020.hu pályázati portálon jelennek meg, melyeknek nyomon követése a pályázó felelőssége.


Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével
A felhívás kódszáma: VP-2-4.1.3.2.-16


Támogatható tevékenységek bemutatása:
I. Ültetvény telepítése és korszerűsítése: új ültetvények telepítése, valamint a meglévő ültetvények felújítása, korszerűsítése, fajtaváltás, művelésmód-váltás.
A legkisebb támogatható ültetvényméretnek el kell érni az 1 ha-t, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,5 ha területnagyságot, kivéve szamóca és spárga telepítése esetén, ahol a legkisebb támogatható ültetvényméret 0,5 ha, a legkisebb támogatható táblaméret 0,5 ha.
a) az 1. melléklet I. és II. táblázatában meghatározott követelményszintű hagyományos, korszerű vagy versenyképes új ültetvény telepítéséhez, és az ültetvényhez tartozó kerítés kiépítéséhez;
b) meglévő, a telepítéstől számított, a pályázat benyújtásának időpontjáig 12 évnél nem öregebb ültetvénynek, az 1. melléklet I. és II. táblázatában meghatározott követelményeknek való megfelelés érdekében:
b.a). területének növeléséhez, amennyiben a beruházással a támogatást igénylő  művelésében levő ültetvény mérete az adott fajból eléri az 1 ha legkisebb támogatható ültetvényméretet;
b.b). támrendszerének kialakításához, átalakításához;
c) meglévő, a termőre fordulástól számított, a pályázat benyújtásának időpontjáig 12 évnél  öregebb ültetvény faj- vagy fajtaszerkezetének korszerűsítéséhez vagy  megváltoztatásához, amely eredményeként létrejön az 1. melléklet I. és II. táblázatában  meghatározott követelményeknek megfelelő ültetvény (ültetvénycsere):
c.a). ha a cserélt ültetvény életkora meghaladja a termőrefordulástól számított, a pályázat  benyújtásának időpontjáig a 20 évet, abban az esetben az 1. vagy 3. mellékletben  megjelölt, ültetvénykivágásra elszámolható maximum költség elszámolható.
Támogatás az 1. melléklet I. táblázat „A” oszlopában szereplő fajok telepítéséhez adható.
II. Az I. pontban meghatározott területnagyságot elérő, a pályázat benyújtásának időpontjáig a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb (meglévő öntözőrendszerrel nem rendelkező), vagy új, vagy cserélt ültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító a vízvisszatartás létesítményeinek támogatása fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával, ezen belül víztározók létesítésének támogatása közepes nagyságú tározók kialakítása révén, amelyek mérete már megengedi, hogy öntözővíz kivétel is lehetséges legyen.
a) geotextíliák elhelyezése,
b) tározók kialakítása,
c) tározó terek vízzáró szigetelése,
d) tábla szintű vízkormányzási művek kialakítása: a táblán kialakítandó víztározóba gyűjtendő víz útjának kialakítása (csatorna, vizes árkok), amelynek segítségével a területre hulló csapadék összegyűjthető a kialakított tározóba.
III. Az I. pontban meghatározott területnagyságot elérő, a pályázat benyújtásának időpontjáig a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb (meglévő öntözőrendszerrel nem rendelkező), vagy új, vagy cserélt ültetvényekben kiépített öntözőrendszer vízellátását biztosító öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása.
a) vízi létesítményekhez kapcsolódó építmények építése,
b) vízkivételi művek kialakítása,
c) új korszerű (víz - és energiatakarékos) gépek, berendezések és szerelvények telepítése,
·    szivattyúk,
·    szűrők,
·    csővezetékek,
·    szerelvények,
·    távvezérlő rendszerek,
·    meteorológiai állomás,
·    talajszondák.
d) vízfogyasztásmérő berendezések telepítése,
e) mikroöntözés esetén a vízminőséget javító berendezések beszerzése,
f) korszerű távvezérelt/automatizált rendszerek kiépítéséhez kapcsolódó számítógépes szoftverek, IKT fejlesztések vásárlása,
g) tápanyag-utánpótlás rendszerének kialakítása.
IV. Az I. pontban meghatározott területnagyságot elérő, a pályázat benyújtásának időpontjáig a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb(meglévő öntözőrendszerrel nem rendelkező) , vagy új, vagy cserélt ültetvények víztakarékos öntözési infrastruktúrájának és kapcsolódó műtárgyainak kiépítése.
a) vízi létesítményekhez kapcsolódó építmények kialakítása,
b) új rendszer kiépítése, korszerű (víz - és energiatakarékos) gépek, berendezések és szerelvények telepítése,
c) vízfogyasztásmérő berendezések telepítése,
d) korszerű távvezérelt/automatizált rendszerek kiépítéséhez kapcsolódó számítógépes szoftverek, IKT fejlesztések vásárlása,
e) tápanyag-utánpótlás rendszerének kialakítása.
A IV. támogatási pont keretében kizárólag csepegtető vagy mikroszórófejes öntözési rendszer építhető ki, kivéve a szamóca és a spárga, ahol csepegtető öntözés vagy csévélődobos mobil öntözőrendszer szórófejjel alakítható ki.
V. Az I. pontban meghatározott területnagyságot elérő, a pályázat benyújtásának időpontjáig a telepítéstől számított 12 évnél nem öregebb (meglévő öntözőrendszerrel nem rendelkező), vagy új. vagy cserélt ültetvények energiatakarékos öntözési technológiák beszerzésének támogatása, öntözőberendezések energiafelhasználás hatékonyságának javítása.
a) meglévő, alacsony hatásfokú szivattyúk cseréje, amely által legalább 10% egységnyi  energiahatékonyság javulás teljesítése az elvárás,
b) öntözőberendezések energiaellátásának biztosítása megújuló energiaforrásból (szél-és napenergia felhasználása).


Támogatást igénylők köre:
1. Mezőgazdasági termelő abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:
a) igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben - mezőgazdasági tevékenységből származó legalább 6 000 euró STÉ üzemmérettel rendelkezik (az üzemméret megállapítása szempontjából a 275,25 forint/euró árfolyammal számolt 2010. évi STÉ adatok az irányadók);
a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évének egységes területalapú támogatási kérelme alapján számolt, mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméret. Ha a mezőgazdasági termelő a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évre vonatkozóan rendelkezik a felhívás mellékletét képező „Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról” című formanyomtatványon szereplő mezőgazdasági tevékenységgel művelt területtel, vagy TERA kérelemben nem szereplő területtel, abban az esetben a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti év vonatkozásában a mezőgazdasági tevékenységére vonatkozóan rendelkeznie kell a támogatást igénylő székhelye/lakhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal által földművelésügyi igazgatási jogkörben kiállított igazolással, (a Felhívás 11. számú melléklete szerint) amely tartalmazza az üzemméret számításánál figyelembe vett terület nagyságát és hasznosítási kódját.
·    állattartással összefüggő üzemméret számítás alapja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) által nyilvántartásba vett állattartó telepen tartott állat lehet. Ha az üzemméret számítás alapját képező állat szarvasmarha, anyajuh, vagy anyakecske akkor az érintett állatfaj tekintetében a teljes lezárt üzleti év vonatkozásában az ENAR nyilvántartásba bejelentett éves átlagos állatlétszámot kell az üzemméret számításánál figyelembe venni. Egyéb, a 16. számú melléklet szerinti állatfajok esetében az üzemméret nagyságát az állatállomány tartási helye szerint illetékes megyei kormányhivatal illetékes járási hatósági állatorvos által kiállított igazolás alapján kell a teljes lezárt üzleti év vonatkozásában az éves átlagos állatlétszám alapján kiszámolni. ENAR-ba és TIR-be a támogatási kérelem benyújtásának napjáig bejelentett módosítások kerülnek figyelembe vételre;
·    és, igazolja a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben - árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott;.
Jelen felhívás keretében a támogatási kérelem benyújtására konzorciumi10 formában is van lehetőség.
Termelői csoport, termelői szervezet abban az esetben jogosult a támogatásra, amennyiben:
a) minden egyes tagja külön-külön megfelel a 4.1.1. pontban meghatározott jogosultsági feltételeknek.


Támogatásban nem részesíthetők köre:
Az ÁUF 2. Kizáró okok listája c. részben felsoroltakon túl nem ítélhető meg támogatás azon támogatást igénylő részére:
1. aki vagy amely olyan projektet kíván megvalósítani, amelynek tartalma a jelen felhívásban megfogalmazott célokkal nincs összhangban.
2. aki, vagy amely a jelen Felhívás keretében - a projekttel érintett megvalósítási helyhez kapcsolódóan - már részesült támogatásban.
A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja
A támogatást igénylő jelen Felhívás keretében, egy adott megvalósítási hely vonatkozásában kizárólag egy támogatási kérelem alapján részesülhet támogatásban. Ugyanazon támogatást igénylő több megvalósítási hely vonatkozásában is nyújthat be támogatási kérelmet, azonban egy támogatási kérelem kizárólag egy megvalósítási helyre vonatkozhat és az alábbiakban meghatározott elbírálási időszakokban kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be.
A támogatási kérelmek benyújtására 2016. március 9. napjától 2018. március 8. napjáig van lehetőség.


Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtott pályázatokat együttesen bírálják el.
- 2016. április 30.
- 2016. július 31.
- 2016. október 31.
- 2017. január 31.
- 2017. április 30.
- 2017. július 31.
- 2017. október 31.
- 2018. március 8.


A támogatás mértéke, összege:
1. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft.
2. A támogatás maximális mértéke:

Támogatási terület                                                                      Támogatást igénylő       
                                                                  egyéni projekt              kollektív projekt23                fiatal mezőgazdasági termelő       
Közép-Magyarországi régió                               40 %                        + 10 százalékpont                   + 10 százalékpont       
Nyugat-Dunántúli régió                                     50 %                        + 10 százalékpont                   + 10 százalékpont       
Közép-Dunántúli régió                                      50 %                        + 10 százalékpont                   + 10 százalékpont       
Dél-Dunántúli régió                                          50 %                        + 10 százalékpont                    + 10 százalékpont       
Észak-Magyarországi régió                               50 %                        + 10 százalékpont                    + 10 százalékpont       
Észak-Alföldi régió                                           50 %                        + 10 százalékpont                    + 10 százalékpont       
Dél-Alföldi régió                                              50 %                         + 10 százalékpont                    + 10 százalékpont    


Elszámolható költségek:
1. ültetvénytelepítés, felújítás esetén a projekt keretében a tevékenységenként elszámolható összes kiadás mértéke a 2. mellékletben meghatározott maximálisan elszámolható kiadás alapján számított összeghatárig fogadható el.
2. az 1. pontban valamint a 3.1. II, 3.1. III, 3.1. IV, 3.1.V. pontokban említett kiadásokhoz kapcsolódó általános költségek, például mérnökök díjai, hatósági eljárási díjak, tanácsadói és projekt-menedzsment költségek;
3. a következő immateriális projektek: a támogatott tevékenységhez kapcsolódó számítógépes szoftverek megvásárlása, valamint szabadalmak, licencek, szerzői jogok és védjegyek vagy eljárások megszerzése.
4. az 1. ponthoz kapcsolódóan szükséges ingatlan vásárlása, az 5.7. pontban meghatározott százalékig.
5. a mezőgazdasági üzemen belül megvalósítandó telepi infrastruktúra-fejlesztés: kerítés, kialakítása.
6. saját kivitelezésben elszámolt munkaművelet a 3. melléklet szerinti munkanemekre az ott meghatározott maximum költségig vehető figyelembe.
A támogatási kérelem részeként benyújtott költségvetésnek tartalmaznia kell a projekt összes költségét!


A támogatási kérelem elkészítése során csatolandó mellékletek listája:
A támogatási kérelem elkészítésekor a következő mellékleteket szükséges csatolni:
1. STÉ módszertan alapján a támogatást igénylő – vagy termelői csoport, termelői szervezet vagy konzorcium esetén annak tagja - mezőgazdasági tevékenységből származó üzemméret igazolását alátámasztó dokumentumok („Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról”; valamint „Hatósági állatorvos igazolása az éves átlagos állatlétszám igazolásához”nyomtatványok).
Az üzemméret megállapítása szempontjából a 275,25 forint/euró árfolyammal számolt 2010. évi STÉ adatok az irányadók.
(A támogatási kérelem elbírálásához minden esetben szükséges a teljes üzemméret meghatározása, mely az alábbi adatok alapján kerül megállapításra:
·    „Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról” (Felhívás 11. számú szakmai melléklete);
·    TERA kérelemben feltüntetett azon adatok, amelyek a „Kormányhivatal igazolása a mezőgazdasági tevékenységgel hasznosított területadatokról” nevű nyomtatványon nem szerepelnek;
·    „Hatósági állatorvos igazolása az éves átlagos állatlétszám igazolásához” (Felhívás 16. számú szakmai melléklete)
·    szarvasmarha, anyajuh, és anyakecske állatfajok esetében az ENAR nyilvántartásban szereplő adatok
A fenti adatok megadása elengedhetetlen a támogatási kérelem elbírálásához, azok megadása, és a kapcsolódó nyomtatványok benyújtása kötelező a partner, illetve kapcsolt vállalkozások esetében is, valamint kollektív projekt esetében a tagok, és azok partner, illetve kapcsolt vállalkozásai vonatkozásában is!
2. Annak igazolására, hogy a támogatást igénylő, vagy termelői csoport, termelői szervezet vagy konzorcium esetén annak tagja teljes lezárt - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt - üzleti évből származó árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik:
2.1. gazdasági társaság esetén független könyvvizsgálói igazolás,
2.2. egyéni vállalkozó esetén független könyvvizsgálói igazolás,
2.3. őstermelő esetén teljes lezárt gazdálkodási évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás, valamint adóbevallásra nem kötelezett őstermelők esetén az értékesítési betétlap,
vagy:
2.4. amennyiben a támogatást igénylő a számviteli nyilvántartásaiban a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeit minden kétséget kizáróan és ellenőrizhető módon egymástól elkülönítve vezeti, akkor a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, az ezt megelőző teljes lezárt - fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt - üzleti évre vonatkozó üzleti beszámoló, vagy egyéb számviteli nyilvántartás.
3. Fiatal mezőgazdasági termelő esetében annak igazolására, hogy a mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 évben kezdte meg (amennyiben az MVH nyilvántartási rendszeréből nem szűrhető le):
3.1. a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalal Földművelésügyi Igazgatósága által kiállított igazolást, amely tartalmazza az első őstermelői igazolvány kiállításának idejét;
3.2. a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR’08) alapján meghatározott mezőgazdasági termelő tevékenység első bejelentését igazoló adóhatósági igazolást.
4. A Vidékfejlesztési Program 6.1 alintézkedésében meghatározottak szerinti fiatal mezőgazdasági termelői fogalomnak való megfelelés esetén a mezőgazdasági jellegű végzettséget igazoló okirat szkennelt változatát (a végzettséget a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet 1. és 2. számú melléklete tartalmazza).
5. Az 4.4.3. Tartalmi értékelési szempontokat alátámasztó igazolásokat, nyilatkozatokat, dokumentumokat.
6. 13. A Felhívás 3.2.1. B) 3. és 7. pontjaiban meghatározott engedélyeket, nyilatkozatot, ill. igazolást.
7. Jogerős telepítési engedélyt; vagy a NÉBIH igazolását az engedélyeztetési eljárás megindításáról és az ökológiai alkalmasságot igazoló dokumentumot, azaz a gyümölcskataszteri igazolást.
8. Ha az ültetvénykivágás közigazgatási eljárás keretében történt az ültetvénykivágásra vonatkozó határozat másolatát.
9. A támogatási kérelemben feltüntetett táblák határvonalait ábrázoló, a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló 71/2015. (XI.3) FM rendelet szerinti egyedi rajzzal ellátott az ügyfél regisztrációs számát tartalmazó blokktérképet.
10. Telepítési tervet.24
11. Faiskola, vagy szaporítóanyag nagykereskedelmi forgalmazóval kötött előszerződést vagy nyilatkozatot arról, hogy a pályázat nyertessége esetén a támogatási kérelemben megjelölt kategóriájú szaporítóanyagot a tervezett telepítési időben biztosítja vagy rendelkezésre bocsájtja (gyümölcsfaj, - fajta és alany szerinti bontásban), valamint nyilatkozatát arról, hogy indulni kíván a pályázó által indított közbeszerzési eljárásban, amennyiben ez szükséges.
12. A 7. pont szerint előírt engedély nem szükséges spárgaültetvény telepítésekor.
13. A Felhívás 3.4.2. pontjában meghatározott, az érintett ingatlanokra vonatkozó igazolásokat.
14. Konzorcium esetén csatolandó a felhívás 8. mellékletét képező „KONZORCIUMI EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Támogatási kérelem benyújtására” c. dokumentum kitöltött példánya.
15. A meglévő ültetvények esetében a Felhívás 3.1.I. b), c), cc), valamint 3.1.II., III., IV., V. tevékenységcsoportban meghatározott tevékenységet érintő projektek esetében a 13. melléklet szerinti igazolás.
16. Energiaellátást biztosító projekt esetén a vonatkozó technológiai tervet – amelynek része az összesített energetikai jellemző 10%-os javulását igazoló számítás - és a terv készítőjének végzettségét igazoló okirat másolatát.
17. Spárga telepítése esetében a szakmaközi szervezet igazolását arról, hogy termőhely arra alkalmas spárga termesztésére.
18. Az üzleti terv értékeléséhez szükséges – az üzleti terv kitöltési útmutatójában meghatározott – dokumentumok.
19. A jogerős elvi vízjogi engedélyt, meglévő vízi létesítményre kiadott jogerős üzemeltetési engedélyben meghatározott azonos paraméterekre történő felújítás, rekonstrukció esetében a jogerős üzemeltetési vízjogi engedélyt.
20. Üzleti tervet: 50 millió forint teljes projektösszeg alatt egyszerűsített üzleti tervet, 50 millió forint teljes projektösszeg felett részletes üzleti tervet.


Fenntartási kötelezettség:
A támogatást igénylő a támogatás visszafizetésének terhe mellett vállalja, hogy:
a támogatásban részesülő gyümölcsfajokból létrehozott ültetvények telepítése esetében az ültetvényt az 1. melléklet C „Kötelező termesztésben tartás termőre fordulástól (év)” oszlopában meghatározott ideig művelésben tartja, és a projekt megfelel a 1303/2013/EU Rendelet 71. cikkében foglaltaknak.
Amennyiben a támogatásban részesülő gyümölcsfajokból létrehozott ültetvények telepítése esetében a kötelező termesztésben tartás ideje nem éri el a 3 évet, úgy a támogatást igénylő a projekt pénzügyi befejezésétől számított 3 évig, a támogatás visszafizetésének terhe mellett köteles vállalni, hogy a projekt megfelel a 1303/2013/EU Rendelet 71. cikkében foglaltaknak. A projekt pénzügyileg befejezett, ha a projekt fizikai befejezése megtörtént, valamint a projektmegvalósítás során keletkezett elszámoló bizonylatok kiegyenlítése megtörtént. A projekt pénzügyi befejezésének dátuma a projekt megvalósítási ideje alatt felmerült, a kedvezményezett által megfelelően elszámolt költségek közül a legkésőbbi kiegyenlítés dátuma.


Kapcsolódó jogszabályok, információk:
§ 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról
§ 2007. évi CLXXXI. törvény a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról
§ 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről 2000. évi C. törvény a számvitelről
§ 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
§ 2007. évi CXXVII. törvény általános forgalmi adóról
§ 2007. évi XVII. törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről
§ 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
§ 2006. évi X. törvény a szövetkezetekről
§ 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 1721/2015. (X. 6.) Korm. határozat a Vidékfejlesztési Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról
§ 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről
§ 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet az államháztartásról
§ 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet a kedvezményezett járások besorolásáról
§ 98/2014. (III. 25.) Korm. rendelet az egyes agrártárgyú kormányrendeletek módosításáról
§ 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről
§ 80/2008. (IV. 4.) Korm. rendelet az egyes mezőgazdasági és agrár-vidékfejlesztési támogatások igénybevétele esetén az elektronikus kérelembenyújtás alkalmazásáról
§ 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról
§ 71/2015. (XI.3) FM rendelet a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerről szóló
§ 42/2015. (VII. 22.) FM rendelet a termelői csoportok elismeréséről
§ 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről
§ 105/2011. (XI. 10.) VM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról
§ 72/2010. (V. 13.) FVM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról
§ 24/2010. (III. 19.) FVM rendelet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról
§ 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelet a kölcsönös megfeleltetés körébe tartozó ellenőrzések lefolytatásával, valamint a jogkövetkezmények alkalmazásával kapcsolatos szabályokról
§ 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet a termelői csoportokról
§ 57/2015. (XII. 23.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, valamint az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból finanszírozott intézkedések megvalósulásának időtartama alatt, elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról
§ 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról
§ AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1303/2013/EU RENDELETE az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra, a Kohéziós Alapra, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó közös rendelkezések megállapításáról, az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról és az 1083/2006/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ 1305/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról és az 1698/2005/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet a közös agrárpolitika finanszírozásáról és monitoringjáról és a 352/78/EGK, a 165/94/EK, a 2799/98/EK, a 814/2000/EK, az 1290/2005/EK és a 485/2008/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ A BIZOTTSÁG 907/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kifizető ügynökségek és más szervek, a pénzgazdálkodás, a számlaelszámolás, a biztosítékok és az euro használata tekintetében történő kiegészítéséről
§ A BIZOTTSÁG 908/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kifizető ügynökségek és más szervek, a pénzgazdálkodás, a számlaelszámolás, az ellenőrzési szabályok, a biztosítékok és az átláthatóság tekintetében történő alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról
§ AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2010/31/EU IRÁNYELVE (2010. május 19.) az épületek energiahatékonyságáról


Kapcsolódó intézményrendszer:
·    Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) székhely: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24., http:// www.nebih.gov.hu
·    Bizonyos ügyeket a megyei kormányhivatalokban lehet intézni.

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám