`

Az Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek elnevezésű pályázatról készített összefoglaló 2016. 05. 03-i időállapot szerint, tájékoztató jelleggel készült. A pályázati felhívás és annak mellékletei, a kapcsolódó közleményekkel együtt a hivatalos www.szechenyi2020.hu pályázati portálon jelennek meg, melyeknek nyomon követése a pályázó felelőssége.

 



Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységek
A felhívás kódszáma: VP5-8.6.2-16


Támogatható tevékenységek köre
Az erdők gazdasági értékének növelése olyan erdészeti beavatkozásokkal, amelyek által az erdők nagyobb mértékben képesek ellátni gazdasági értékteremtő funkciójukat. Ide kell érteni azokat a beavatkozásokat is, amelyek hatásai nem azonnal, hanem a jövőben várható fahasználatok során tapasztalhatók.
Támogatható tevékenységek az alábbiak:
·    befejezett ápolás (kézi, gépi)
·    tisztítás
·    törzsnevelési jellegű beavatkozás (5 m)
A beavatkozások hatására növekszik:
·    a várható növedék és az erdők kondíciója a talajállapot javítása következtében
·    a növőtér a tőszámcsökkenés hatására, amelynek következtében rövidtávon javul az egyedek állékonysága, és ezzel a fatermesztés biztonsága, hosszú távon növekszik a kitermelt faanyag átmérője, és ezzel a piaci értéke
·    a mag eredetű, vagy a gyökérsarj eredetű egyedek aránya
·    a célállomány főfafajainak elegyaránya a fiatal erdő felső szintjében
·    az ágtiszta törzsmagasság
Jelen konstrukció keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek.


Kedvezményezettek köre:
Jelen támogatást az erdészeti hatóság által az Evt. alapján nyilvántartásba vett erdőgazdálkodók vehetik igénybe.


A támogatás igénybevételének feltételei
1.) A támogatás igénybevételére a támogatást igénylő akkor jogosult, ha:
·    a támogatott tevékenységgel érintett erdőterület vonatkozásában az erdészeti hatóság által az Evt. alapján jogerősen nyilvántartásba vett magánjogi vagy önkormányzati erdőgazdálkodó.
·    a támogatott erdőterület az Országos Erdőállomány Adattárban (a továbbiakban: Adattár) erdőként van nyilvántartva.
·    rendelkezik az adott erdőrészletre vonatkozó, az erdészeti hatóság által jóváhagyott jogerős erdőtervvel vagy jóváhagyott jogerős erdőtelepítési kivitelezési tervvel.
·    az egy kérelemben minimálisan támogatható erdőterület: mérete 2,0 ha
·    az erdőterület-nagyságot a támogatási kérelemben az adott tevékenységgel érintett erdőrészletek és a megfelelő részterületek összterülete alapján kell megállapítani. A területszámításnál kizárólag a 0,5 hektár nagyságot elérő erdőrészletek és részterületek vehetők figyelembe.
·    tisztítás, valamint törzsnyesés esetén csak teljes erdőrészletre adható támogatás.
·    befejezett ápolás esetén az erdőrészlet 0,5 hektár nagyságot elérő részterületére is adható támogatás, amennyiben azon a területhatár állandósítást elvégezték.
2.) jelen felhívás alapján a szabad rendelkezésű erdőkre nem vehető igénybe támogatás.
3.) egy erdőrészletre, egy kérelem benyújtási időszakban csak egy tevékenységre igényelhető támogatás és nyújtható be kifizetés igénylés.
4.) a támogatott erdőrészlet ugyanezen pályázati felhívás keretében, illetve a 1698/2005/EK tanácsi rendelet 27. cikke szerinti támogatásban a támogatási kérelem benyújtását megelőző 5 évben, nemesnyár célállományok esetén 3 évben nem részesült támogatás kifizetésében azonos tevékenységtípusra, azaz befejezett ápolásra, tisztításra, törzsnevelési jellegű beavatkozásra.
5.) tisztítás fahasználati tevékenység az erdőtervben szereplő teljes erdőrészletet érintő tisztítás fahasználati előírás esetén támogatható.
6.) törzsnevelési jellegű beavatkozás esetén a 4 évnél idősebb, de 25 évesnél fiatalabb, nemesnyár faállomány típusú erdők támogathatóak, ahol a nemesnyár törzs darabszáma eléri a 300 db/ha mennyiséget, valamint a faállomány átlagmagassága meghaladja a 12 métert.
7.) jelen pályázati felhívás keretében a folyamatos erdősítések nem jogosultak támogatásra.
8.) a támogatás nem fizethető ki arra a tevékenységre, amelyet az Evt. 106. § (1) bekezdése alapján az erdő fennmaradásának vagy fejlődésének veszélyeztetése miatt az erdészeti hatóság elrendelt.
Amennyiben a fenti nem hiánypótoltatható jogosultsági kritériumoknak a támogatási kérelemben szereplő adott erdőrészlet nem felel meg, akkor hiánypótlási felhívás nélkül elutasításra kerül.


Határidők:
A projekt legkorábban 2016.04.15-én kezdhető meg.
A kötelezettségvállalás annak a folyamatnak az eredménye, amikor az irányító hatóság az adott projektet támogatandónak ítélte és az ehhez szükséges forrás rendelkezésre állását biztosítja.
A támogatott projekt megkezdettségére vonatkozó részletes szabályozást az ÁÚF 8. pontjának 6.1. alpontja tartalmazza
A projekt fizikai befejezésére a projekt megkezdését a támogatói okirat kézhezvételétől legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.


Nem hiánypótoltatható jogosultsági kritériumok:
a) a támogatást igénylő átlátható szervezetnek minősül az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 1. § 4. pontja és 50. § (1) bekezdés c) pontja szerint,
b) a jelen Felhívás 3.4.1. fejezetének „I. A támogatás igénybevételének feltételei”-ben leírt jogosultsági kritériumok.
Amennyiben az 1.) bekezdés a.) pontjában jelzett nem hiánypótolható jogosultsági kritériumnak a támogatást igénylő nem felel meg, akkor a támogatási kérelem hiánypótlási felhívás nélkül elutasításra kerül.
Amennyiben 1.) bekezdés b) pontjában jelzett nem hiánypótoltatható jogosultsági kritériumoknak a támogatási kérelemben szereplő egész erdőrészlet, vagy területhatár állandósítással elkülönített rész-erdőrészlet nem felel meg, akkor az adott egész erdőrészlet, vagy területhatár állandósítással elkülönített rész-erdőrészlet hiánypótlási felhívás nélkül elutasításra kerül.


Hiánypótoltatható jogosultsági szempontok:
A mérési jegyzőkönyv másolati példánya amennyiben a befejezett ápolást az erdőrészlet területhatár állandósítással elkülönített részterületén végzi.
Amennyiben a hiánypótoltatható jogosultsági kritériumoknak a támogatási kérelemben szereplő egész erdőrészlet, vagy területhatár állandósítással elkülönített rész-erdőrészlet nem felel meg, akkor hiánypótlási felhívásra kerül sor, amelyet követően a hiánypótlást az IH által rendszeresített formanyomtatványon, elektronikus úton, Ügyfélkapun keresztül kell benyújtani
A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, az elektronikus űrlapkitöltő szolgáltatás segítségével előállított elektronikus űrlapon, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani. (www.mvh.gov.hu)


Kötelezettségek vállalása
1.) az erdőgazdálkodónak a támogatott tevékenység megvalósítása előtti és a megvalósítás utáni erdő állapotról befejezett ápolás esetén a 3. számú melléklet, tisztítás esetén az 4. számú melléklet, törzsnyesés esetén az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványban olyan leírást kell adnia, amelyből kiderül, hogy a támogatott tevékenység eredményeként a vonatkozó erdészeti technológiai előírásoknak való megfeleléssel miként nőtt az erdő gazdasági értéke.
2.) amennyiben a támogatást igénylő vállalja a 4.4.2. fejezet 3. bekezdésében található táblázat szerinti foglalkoztatás bővítését, annak a támogatási kérelem benyújtásától az adott támogatási kérelemhez tartozó utolsó kifizetési igénylés benyújtásáig fenn kell állnia.
3.) támogatás összege akkor folyósítható, ha a támogatást igénylő (erdőgazdálkodó):
a) a befejezett ápolást oly módon végezte el, hogy ott a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban - a védett fajok kivételével:
aa) az erdőrészletben a 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009 évi XXXVII. törvény végrehajtásáról (továbbiakban Vhr.) 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő – faültetvény természetességi kategóriájú erdőrészlet esetében a 220 cm-t meghaladó - cserjék és lágyszárú növényzet nem található.
ab) az aa) pont szerinti befejezett ápolás tevékenység végrehajtása során kivétel az Akácos, Nemes nyáras-akácos, Hazai nyáras-akácos, Egyéb lomb elegyes-akácos, Fenyő elegyes-akácos, Akácos-nemes nyáras, Akácos-hazai nyáras, Akácos-erdeifenyves célállományú erdőrészletek esetén az Akác fafaj. Ezen állományalkotó fafaj egyedei ezekben a célállomány típusú erdőrészletekben fenntarthatók.
b) a tisztítás fahasználatot úgy végzi el, hogy ott a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban a védett fajok kivételével.
ba) az erdőrészletben a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet nem található,
bb) a ba) pont szerinti tisztítás fahasználat végrehajtása során kivétel az Akácos, Nemes nyáras-akácos, Hazai nyáras-akácos, Egyéb lomb elegyes-akácos, Fenyő elegyes-akácos, Akácos-nemes nyáras, Akácos-hazai nyáras, Akácos-erdeifenyves célállományú erdőrészletek esetén az Akác fafaj. Ezen állományalkotó fafaj egyedei ezekben a célállomány típusú erdőrészletekben fenntarthatók.
c) a törzsnyesést úgy végzi el, hogy ott a kifizetési kérelem benyújtását követő 90 napban, a nyesés eredményeként az erdőrészletben található faegyedek törzsrészének alsó, legalább 5 méteres magasságáig, tőben mérve 3 cm-nél vastagabb vagy 1 évesnél idősebb ágak nem találhatók és a levágott ágak kihordása, sorba rendezése, vagy aprítása megtörtént.
4.) befejezett ápolás és tisztítás esetén a Vhr. 23. § (2) bekezdés a)-b) pontja szerint és a 24. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerint a tevékenységet bejelentette.


Támogatás mértéke, intenzitása (előleg, önerő):
Jelen felhívás keretében nyújtott támogatás vissza nem térítendő támogatásnak minősül.
Kifizetési igénylést elektronikus úton kell benyújtani.
·    A kifizetési igénylést a támogatói okirat kézhezvételét követő két éven belül lehet benyújtani a támogatott tevékenység erdőrészletenkénti maradéktalan megvalósítását követően. A kifizetési igénylés során a tevékenység maradéktalan elvégzését a megvalósítást követő 20 napon belül kell igazolni erdőrészletenként, a jelen Pályázati Felhívás 3; 4; ill. 5. számú melléklete szerinti dokumentummal. A 20 napos benyújtásra vonatkozó határidőt erdőrészlet szinten kell figyelembe venni és elmulasztása jogvesztő hatályú.
·    A támogatási jogosultságnak történő megfelelés, illetve az erdőrészletre vagy rész-erdőrészletre vonatkozó támogatói okirat kibocsátása önmagában nem eredményezi a támogatás kifizetését. A kifizetés kizárólag kifizetési igénylés benyújtásával igényelhető.
Kifizetési igénylést az nyújthat be,
·    aki támogatói okirattal rendelkezik,
·    a kötelezettség átadására irányuló kérelemben a kötelezettség átvevőjeként szerepel, de jogerős támogatási döntéssel még nem rendelkezik. Ilyen esetek például a nem elbírált támogatási kérelemmel és kötelezettség átvállalását igazoló kérelemmel rendelkezők, és kifogás alatti döntések, amely esetekben is a valóságnak megfelelően kell a kifizetési igénylést benyújtani.
A kifizetési igényléshez mellékelni kell
·    foglalkoztatás bővítése esetén, a foglalkoztatást alátámasztó a támogatást igénylő által hitelesített megbízási szerződés vagy munkaszerződés másolatát
·    közfoglalkoztatottal történő foglalkoztatás bővítése esetén, a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII. 31.) Korm. r. 6/A. § (2)-(3) bekezdése szerinti hatósági szerződés hitelesített másolatát, továbbá az érintett személy munkaszerződésének a támogatást igénylő által hitelesített másolatát.
·    a támogatott terület gazdasági értékének a beruházások általi növekedését igazoló, a beruházások indokoltságát alátámasztó, befejezett ápolás esetén a 3. tisztítás esetén a 4. törzsnyesés esetén az 5. számú melléklet szerinti formanyomtatványt
·    befejezett ápolás esetén, amennyiben a tevékenységet az erdőrészlet területhatár állandósítással elkülönített részterületén kívánja igénybe venni a kérelmezett terület méretét igazolni kell, a mérési jegyzőkönyv másolati példányával és az elektronikus benyújtó felületre történő saját poligon feltöltésével.


Jogkövetkezmények:
·    Ha a 3.4 fejezet II. 3.) bekezdés aa) pontja szerinti befejezett ápolás elvégzése után, a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő – faültetvény természetességi kategóriájú erdőrészlet esetében a 220 cm-t meghaladó - cserjék és lágyszárú növényzet egyedei csoportosan jelennek meg a területen, utalva az állománynevelési munkák szakszerűtlen végrehajtására, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4. fejezet II. 3.) bekezdés aa) pontja szerinti befejezett ápolás elvégzése után, a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok szálanként elkülönült 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő – faültetvény természetességi kategóriájú erdőrészlet esetében a 220 cm-t meghaladó - cserjék és lágyszárú növényzet található, de közvetlen környezetükben az irtás elvégzése egyértelműen megállapítható, akkor az erdőrészletre eső támogatás összege 10%-kal csökkentésre kerül.
·    Ha a 3.4. fejezet II. 3.) bekezdés ab) pontja szerinti befejezett ápolás elvégzése után, a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben - az akác fafaj egyedein kívül - a Vhr.3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével- a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető,
·    azok csúcshajtását elérő – faültetvény természetességi kategóriájú erdőrészlet esetében a 220 cm-t meghaladó - cserjék és lágyszárú növényzet egyedei csoportosan jelennek meg a területen, utalva az állománynevelési munkák szakszerűtlen végrehajtására, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4. fejezet II. 3.) bekezdés ab) pontja szerinti befejezett ápolás elvégzése után, a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben - az akác fafaj egyedein kívül - a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok szálanként elkülönült 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő – faültetvény természetességi kategóriájú erdőrészlet esetében a 220 cm-t meghaladó - cserjék és lágyszárú növényzet található, de közvetlen környezetükben az irtás elvégzése egyértelműen megállapítható, akkor az erdőrészletre eső támogatás összege 10%-kal csökkentésre kerül.
·    Ha a 3.4. fejezet II. 3.) bekezdés ba) pontja szerinti tisztítás fahasználatot úgy végzi el, hogy a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet csoportosan jelennek meg a területen, utalva az állománynevelési munkák szakszerűtlen végrehajtására, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4. fejezet II. 3.) bekezdés ba) pontja szerinti tisztítás fahasználatot úgy végzi el, hogy a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet szálanként jelennek meg, de közvetlen környezetükben az irtás elvégzése egyértelműen megállapítható, akkor az erdőrészletre eső támogatás összege 10%-kal csökkentésre kerül.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4 fejezet II. 3.) bekezdés bb) pontja szerinti tisztítás fahasználatot úgy végzi el, hogy a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben - az akác fafaj egyedein kívül – a Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint - – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet csoportosan jelennek meg a területen, utalva az állománynevelési munkák szakszerűtlen végrehajtására, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4 fejezet II. 3.) bekezdés bb) pontja szerinti tisztítás fahasználatot úgy végzi el, hogy a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben - az akác fafaj egyedein kívül - Vhr. 3. számú mellékletében, intenzíven terjedő idegenhonos fafajként jelölt fafajok 1 évesnél idősebb egyedei, valamint – a védett fajok kivételével - a fő és elegyfajok növekedését veszélyeztető, azok csúcshajtását elérő cserjék és lágyszárú növényzet szálanként jelennek meg, de közvetlen környezetükben az irtás elvégzése egyértelműen megállapítható, akkor az erdőrészletre eső támogatás összege 10%-kal csökkentésre kerül.
·    Ha a támogatást igénylő a 3.4 fejezet II. 3.) bekezdés c) pontja szerinti törzsnyesés elvégzése után, a kifizetési igénylés benyújtását követő 90 napban az erdőrészletben található faegyedek törzsrészének alsó, legalább 5 méteres magasságáig, tőben mérve 3 cm-nél vastagabb vagy 1 évesnél idősebb ágak találhatóak, vagy a levágott ágak kihordása, sorba rendezése, aprítása
·    nem történt meg, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Amennyiben a 3.4 fejezet I.1.) bekezdés g) pontja szerinti támogatott terület lehatárolása egyáltalán nem történt meg vagy nem megfelelően, illetve hiányosan történt meg és ez meghiúsította az objektív ellenőrzési eljárás teljes körű lefolytatását, akkor a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészlet vonatkozásában.
·    Amennyiben a 3.4.1 fejezet I.1.) bekezdés g) pontja szerinti támogatott terület lehatárolása egyáltalán nem történt meg, vagy nem megfelelően, illetve hiányosan történt meg és ez nem befolyásolta az objektív ellenőrzési eljárás lefolytatását, ideértve az esetleges mérések végrehajtását, úgy az adott erdőrészletre eső támogatás összege 20%-kal csökkentésre kerül.
·    Amennyiben a támogatást igénylő nem tett eleget a 3.4.1. fejezet II.1.) bekezdésében foglaltaknak, akkor a támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészletekre vonatkozóan.
·    Amennyiben a 4.4.2. fejezet 3. bekezdésében található táblázat szerinti nyilatkozat ellenére, és a 3.4.1. fejezet II.2) bekezdés szerinti időpontig a foglalkoztatás bővítése nem valósul meg, a támogatást igénylő támogatási jogosultsága megszűnik a jelen felhívás vonatkozásában, valamint a jogerős megszűnésének napjától számítva két naptári évre kizárásra kerül.
·    Amennyiben a támogatást igénylő nem tett eleget a 3.4.1. fejezet II.4.) bekezdésében foglalt bejelentési kötelezettségének, akkor a támogatási jogosultsága megszűnik az érintett erdőrészletekre vonatkozóan.
·    Amennyiben a támogatást igénylő a 3.4.1. fejezet I. 1) bekezdés f) pontja szerinti tisztítás vagy törzsnyesés tevékenységet nem a teljes erdőrészlet területén végezte el, akkor a támogatási jogosultsága megszűnik az adott erdőrészlet vonatkozásában.
Felhívjuk figyelmét, hogy a felsorolt mellékleteket a támogatási kérelem – egyúttal kifizetési igénylés elkészítésekor elektronikusan kell kérelméhez csatolni. A 4.3 fejezetben meghatározottak alapján kell elvégezni a támogatási kérelem – egyúttal kifizetési igénylés benyújtását. A támogatási kérelmek benyújtásának és elbírálásának folyamatát az Általános Útmutató a Felhívásokhoz c. dokumentum 3. pontja tartalmazza, amely letölthető a www.szechenyi2020.hu oldalról.
·    255/2014. (X. 10.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó igazolásokat a támogatást igénylő köteles benyújtani


Kapcsolódó jogszabályok, információk:
§ 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
§ 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról
§ 2011. évi CXCV. törvény az államháztartásról
§ 2007. évi CLXXXI. törvény a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról
§ 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről 2000. évi C. törvény a számvitelről
§ 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
§ 2007. évi CXXVII. törvény általános forgalmi adóról
§ 2007. évi XVII. törvény a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről
§ 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről
§ 255/2014 (X. 10.) Korm. rendelet a 2014–2020 programozási időszakra rendelt források felhasználására vonatkozó uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatási szabályokról
§ 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről
§ 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról
§ 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény végrehajtásáról
§ 11/2010. (II. 4.) FVM rendelet az erdőterv rendelet előkészítésének, és a körzeti erdőterv készítésének szabályairól
§ 4/2008. (VIII. 1.) ÖM rendelet az erdők tűz elleni védelméről
§ 94/2015. (XII. 23.) FM rendelet az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról
§ 57/2015. (XII. 23.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, valamint az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból finanszírozott intézkedések megvalósulásának időtartama alatt, elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról
§ A BIZOTTSÁG 702/2014/EU RENDELETE (2014. június 25.) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének alkalmazásában a mezőgazdasági és az erdészeti ágazatban, valamint a vidéki térségekben nyújtott támogatások bizonyos kategóriáinak a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról

§ A BIZOTTSÁG 1407/2013/EU RENDELETE (2013. december 18.) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról
§ AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1303/2013/EU RENDELETE az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra, a Kohéziós Alapra, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó közös rendelkezések megállapításáról, az Európai Regionális Fejlesztési Alapra, az Európai Szociális Alapra és a Kohéziós Alapra és az Európai Tengerügyi és Halászati Alapra vonatkozó általános rendelkezések megállapításáról és az 1083/2006/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ 1305/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról és az 1698/2005/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet a közös agrárpolitika finanszírozásáról és monitoringjáról és a 352/78/EGK, a 165/94/EK, a 2799/98/EK, a 814/2000/EK, az 1290/2005/EK és a 485/2008/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről
§ A BIZOTTSÁG 907/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kifizető ügynökségek és más szervek, a pénzgazdálkodás, a számlaelszámolás, a biztosítékok és az euro használata tekintetében történő kiegészítéséről
§ A BIZOTTSÁG 908/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az 1306/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek a kifizető ügynökségek és más szervek, a pénzgazdálkodás, a számlaelszámolás, az ellenőrzési szabályok, a biztosítékok és az átláthatóság tekintetében történő alkalmazására vonatkozó szabályok megállapításáról
Biológiai Sokféleség Egyezmény;
Éghajlat-változási Keretegyezmény;
Az EU Biodiverzitási Stratégiája 2020-ig
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia 2008-2025
Nemzeti Erdőprogram


Kapcsolódó intézményrendszer
· Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) székhely: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. (www.nebih.gov.hu)
· Bizonyos ügyeket a megyei kormányhivatalokban lehet intézni.

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám