`

 

Megjelent a földművelésügyi miniszter 11/2015. (III. 13.) FM rendelete a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásáról.

 

 

Fontosabb fogalmak:

 

  • fiatal mezőgazdasági termelő: az 1307/2013/EU rendelet 50. cikk (2) bekezdése szerinti mezőgazdasági termelő, azaz aki:

 

      • a kérelembenyújtás évében 40 évesnél nem idősebb, és

 

      • a mezőgazdasági üzem vezetőjeként először hoz létre mezőgazdasági üzemet, vagy

 

      • a 2015-ös kérelembenyújtást megelőző öt évben hozott létre ilyen üzemet.

 

A mezőgazdasági tevékenység megkezdése időpontjának meghatározásakor az MVH-hoz történő első egységes kérelem benyújtásának időpontját kell alapul venni.

 

  • tényleges és hosszú távú ellenőrzés: a jogi személyben vezető tisztségviselőnek minősülő fiatal mezőgazdasági termelő olyan, irányítási, valamint a haszon és a pénzügyi kockázatok tekintetében történő döntés meghozatalára vonatkozó jogköre, amelyet a szavazati jogok többsége biztosít számára.

 

A rendelet értelmében fiatal mezőgazdasági termelőknek járó kiegészítő támogatást igényelhet:

 

  • természetes személy és

 

  • fiatal mezőgazdasági termelő tényleges és hosszú távú ellenőrzése alatt álló jogi személy, még ha felszámolási, végelszámolási, vagy adósságrendezési eljárás alatt is áll.

 

Családi gazdaságba bevitt terület után fiatal gazda természetes személy abban az esetben igényelheti a támogatást, amennyiben az egységes kérelem az ő nevén kerül benyújtásra.

 

Amennyiben a támogatást igénylő egyaránt jogosult természetes személy mivoltában és egy, vagy több jogi személy vezetőjeként, is a kiegészítő támogatásra, akkor azon a jogcímen jogosult a támogatást felvenni, amely mezőgazdasági tevékenységét a korábbi évben kezdte meg.

 

Amennyiben ez az időpont megegyezik, akkor a támogatást

 

  • először a természetes személy jogosult igénybe venni,

 

  • majd az a jogi személy, amely fölött a hosszú távú és tényleges ellenőrzést a fiatal mezőgazdasági termelő önállóan gyakorolja,

 

  • és végül amennyiben több jogi személy tekintetében a hosszú távú és tényleges ellenőrzést nem egyedül gyakorolja a fiatal gazda természetes személy, akkor az MVH felé tett nyilatkozatában ő jogosult eldönteni, hogy melyik jogi személy tekintetében kívánja igénybe venni a támogatást.

 

A kiegészítő támogatást az veheti igénybe, aki legalább 1 ha jogosult SAPS területtel rendelkezik. A támogatást legfeljebb 5 éven keresztül (de legfeljebb 2020. december 31-ig) lehet igénybe venni, amely időintervallumból le kell vonni a mezőgazdasági üzem létrehozása óta eltelt éveket. A támogatást legfeljebb 90 hektárra lehet igényelni. Fiatal gazda kiegészítő támogatásként a hektáronkénti nemzeti átlagtámogatás 25 %-ának megfelelő összeg vehető fel az adott gazdaság megállapított területére, de legfeljebb 90 hektárra.

 

 

A rendelet a 2015. március 14-én lép hatályba.

 

 

 

A rendelet elérhetősége:

 

Magyar Közlöny 2015/32. szám

 

Fiatal_gazda_11_2015._III._13._FM_rendelet.pdf

További információk a falugazdászoknál elérhetőek.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                             

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám