Növénytermesztés

2017. január 1-től megemelik a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez, valamint a szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez nyújtható támogatások összegeit – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

 


A gázolaj literenkénti 95 forintos támogatási összegét az agrártárca 105 forintra növeli a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott mezőgazdasági csekély összegű támogatás keretében. A 91/2012. (VIII. 29.) VM rendelet alapján nyújtható támogatást továbbra is évente hektáronként legfeljebb 100 liter után lehet majd igényelni. A szőlő- és gyümölcstermelők számára kedvező módosítás már a 2017 januárjától beadható adóbevallási nyomtatvány részeként érvényesíthető. A támogatás a gázolaj jövedékiadó-visszatérítés elektronikus adóbevallási nyomtatványán keresztül igényelhető.


A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a figyelmet a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni termelői megelőző védekezés fontosságára, amelyet a 2016-tól az agrártárca is támogat. A védekezés ösztönzése érdekében az agrártárca megemeli a támogatást a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszerek megvásárlásához. Az eddigi 50%-os mértékű támogatás így 75%-osra emelkedik, amellyel párhuzamosan a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő 8 ezer forintról 12 ezer forintra. A megnövelt összegű támogatást a 2017-ben benyújtható kérelmekben már lehet igényelni, mind a növény-egészségügyi megelőzéshez, mind pedig a növény-egészségügyi felszámoláshoz. 2017-től az agrártárca további eljárási könnyítéseket tervez a támogatási rendszerben: azon esetek is támogathatóak lesznek, amelynél a szőlőtermelő megbízásából és javára gépi bérmunka-szolgáltató vásárolja meg és juttatja ki a növényvédő szert. A támogatás részletszabályait a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.


Ezek mellett a 2016. évi tavaszi fagy- és jégesőkárokkal érintett településeken gazdálkodó, szőlő- és gyümölcsös ültetvénnyel rendelkező termelők számára a 77/2015. (XII. 1.) FM rendelet alapján felvehető kamat- és költségmentes hitelszerződés megkötésére, hatályba lépésére rendelkezésre álló határidőt is módosította az agrártárca. Ez alapján az eredeti 2016. november 30-i határidő helyette a 2017. március 31-ig megkötött, illetve hatályba lépett Agrár Széchenyi Kártya és MFB hitelek után lehet teljes mértékű kamat- és költségtámogatásban részesülni.

 


(FM Sajtóiroda)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok