`

Az állattartók érdekeinek hatékonyabb érvényesítését tette lehetővé a szaktárca a Magyar Közlönyben április 11-én, hétfőn megjelent rendeletével.


A közlönyben megjelent, az egyes agrártámogatások szabályozásával kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelettel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) lehetővé tette, hogy még hatékonyabban érvényesülhessenek az állattartók érdekei – fogalmaz kapcsolódó közleményében a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája.
Mint írják, módosul a baromfi, a sertés, és a koca állatjóléti rendelet. A jelenlegi, uniós szabályok változásán alapuló módosítások értelmében az állattartóknak a kérelmükben továbbra is meg kell becsülniük a támogatási összeget, amelyet az adott támogatási évben igénybe kívánnak venni, de döntésében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a támogatható állatlétszámról és nem az éves támogatási összegről fog rendelkezni. Ezáltal továbbra is biztosítható, hogy az állattartók az állatjóléti kötelezettségekből eredő valós többletköltségek teljesítése után vegyék igénybe a támogatást a negyedévente benyújtott kifizetési kérelmekkel.
Valamennyi állatjóléti támogatási programot érintő jelentős módosítás továbbá, hogy az állattartóknak ezentúl a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok eredeti példányát kell az MVH részére csatolniuk annak érdekében, hogy a támogatási jogosultságok teljes bizonyossággal megállapíthatók legyenek.
A közlemény kitér arra is, hogy az FM meghirdeti a minőségi pontytenyésztés és a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának 2016. évi támogatási keretösszegét. A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély összegű támogatás 2016. évi keretösszege 95 millió forint. A tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatása 100 millió forint.


Módosult továbbá a SAPS – átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) rendelet, aminek köszönhetően összesen 11 milliárd forint előrehozott ÁNT-részfizetésben részesülnek a tejtermelők. A SAPS-ra a mezőgazdasági termelők a rendelet hatályba lépésétől 2016. május 17-ig nyújthatják be szankciómentesen a támogatási kérelmüket az MVH-hoz.
Az állatalapú, termeléshez kötött ÁNT támogatásokhoz a kérelmet a rendeletben meghatározott időszakban, az MVH honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani a hivatalhoz, míg a többi jogcím esetében vagy az egységes kérelem alapján, vagy SAPS igénylése mellett lehet a támogatást bázisalapon igénybe venni.
A gazdák valamennyi területalapú és egyéb közvetlen támogatási igényüket elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – egyszerre nyújthatják be a külön rendeletben megjelenő egységes kérelem szabályai szerint.


A módosítás fontos eleme, hogy tartalmazza a tej ÁNT-részfizetését. Az egy bázisjogosultságra jutó részfizetés összege 5,90 forint. A részfizetés a termelők 2016-ban rendelkezésére álló – az MVH nyilvántartásában szereplő – egyéni történelmi bázisa alapján történik. A kifizetés elengedhetetlen feltétele, hogy 2016. május 17-ig egységes kérelem keretében egységes területalapú támogatási kérelmet kell beadni. Kifizetésben az részesül, aki 2016-ban és az azt közvetlenül megelőző két évben saját maga, jogelődje vagy örökhagyója folyamatosan rendelkezett tej történelmi bázisjogosultsággal, és arra vonatkozóan a 2016. támogatási évet megelőző két évben támogatásban részesült, 2016-ban is állattartó, továbbá a részfizetésre való igényéről nem mond le.


A tej ÁNT részfizetés bevezetésével összefüggésben módosult a történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet is. A módosítás értelmében a tej átmeneti nemzeti támogatás esetében a történelmi bázis elidegenítésére, átírására vonatkozó kérelem ez év szeptember 30-a helyett 2016. április 30-ig nyújtható be az MVH-hoz. Erre a módosításra azért van szükség, hogy a nehéz helyzetben lévő tejágazat megsegítését szolgáló 2016. évi történelmi bázis alapú tej átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) részfizetése már májusban megkezdődhessen.
A 2015. évi ÁNT mérték rendelet (61/2015. (X. 12.) FM rendelet) módosítása ugyancsak a nehéz helyzetben lévő tejtermelők részére nyújt további segítséget azzal, hogy a 2015. évi átmeneti nemzeti támogatás eredetileg meghirdetett összegét megemeli, és 6,51 Ft/bázisjogosultság helyett 6,78 Ft/ bázisjogosultság kifizetését teszi lehetővé.


(FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám