REL együttműködés

A NAK márciusban országos, négy helyszínen megvalósult roadshow-t szervezett termelői együttműködések és együttműködések létrehozása iránt érdeklődő gazdálkodók számára. A sorozat tapasztalatait foglaljuk össze.


A rendezvénysorozat apropóját a 2019. április 30-ig nyitva álló, VP3-9.1.1-17 azonosító számú pályázati felhívás adta, mely minősített termelői csoportok működéséhez biztosít támogatást.

A rendezvénysorozaton az Agrárminisztérium részéről összefoglalást hallhattak a résztvevők a termelői együttműködések ösztönzése terén elért eddigi eredményekről. Ezt követően a termelői csoport működését megalapozó, 42/2015 FM rendelet tervezett módosítását vázolta. A módosítással az üzleti terv ütemezésével és költségvetésével összefüggésben évente egy alkalommal egyszerűsített változás-bejelentésre nyílna lehetőség. Ezen túlmenő módosítások elbírálása azonban továbbra is szigorú eljárásrendhez kötött.

A rendezvények alkalmával hangsúlyt kapott a tapasztalatcsere, az interaktív részvétel és a kapcsolatépítés ösztönzése is. A rendezvényen az adott régió jó gyakorlatot megvalósító termelői együttműködései (TÉSz-ek, TCs-k) is bemutatkoztak, és vettek részt kerekasztal-beszélgetésen. A beszélgetések során az együttműködések vezetői egyöntetűen hangsúlyozták a professzionális menedzsment, a tagi fegyelem, a minőségi termék, valamint a piachoz és saját kapacitásokhoz igazított beruházások fontosságát.  

Tapasztalat szerint az infrastruktúra-fejlesztés önmagában nem elég a sikerhez. Ezen túl kell a minőségi input, és a hiteles vezető, aki az eredményt el tudja adni. A megfelelő HR biztosítása minden résztvevő szervezet számára komoly kihívás, melynek megoldásához támogatás szükséges.

Veszprémben is hasznos tanácskozás zajlott

 

A résztvevők átbeszélték, hogy milyen lépéseket lehet tenni a tőkehiány ellensúlyozására. A klasszikus integrátori megoldásokon túlmenően szóba került a tagi elköteleződés és a bevétellel való átgondolt gazdálkodás fontossága.

A pályázati támogatás zökkenőmentes lehívása is kiemelt témája volt a rendezvénynek, melyről a kifizető ügynökség, az Államkincstár képviselője tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy hiánypótlására 15 napnál hosszabb idő nem adható, de a beküldött adatok további tisztázására ezt követően is van lehetőség.

E rendezvénysorozat tapasztalatai alapján a NAK számára továbbra is prioritás, hogy rendelkezésre álló eszközeivel minél több teret biztosítson arra, hogy a termelői együttműködések gyakorlati tapasztalataikat egymással, és az érdekképviseleti, valamint a hatósági szereplőkkel interaktív módon megoszthassák. Hiszen ez a partnerség alapozhatja meg a termelői együttműködések fenntartható fejlődését.


(nak.hu) (fotó: nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése