Mezőgazdasági termelés

A spanyolországi becslések még nagyon koraiak, mivel a csonthéjas gyümölcsök betakarítása még csak részben kezdődött el néhány fontos területen, de az előrejelzések biztatóak.


Spanyolországban a csonthéjas szezon eleji korai becslésekben kiemelték, hogy jó minőségű termés várható a kulcsfontosságú termesztő-területen és hasonló irányba mutat a friss piaci áru volumene is – hangzott el a legutóbbi Fepex csonthéjas bizottság ülésén, amit Madridban tartottak április 25-én.
– Megközelítőleg 1,5 millió tonna csonthéjas-termés várható ebben az évben Spanyolországban. amit a friss fogyasztásra szánnak – nyilatkozta a Spanyol Gyümölcstermelők Egyesületének (AFRUEX) vezetője, Miguel Angel Gómez. – A szezon a kezdeti időszakban van az országban és még várunk a cégek és a termelői szervezetek betakarítási jelentéseire, hogy átfogóbb előrejelzést kapjunk a hónapra folyamán.

A tavalyi év teljes csonthéjas-termés (nektarin, őszibarack, szilva és kajszi) összesen 1,2 millió tonna volt a mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint. A csonthéjas gyümölcsök betakarítása a múlt héten kezdődött a déli régiókban (Andalúzia és Murcia), jó minőségű terméssel és az előző szezonra jellemző mennyiségekkel a barack, lapos barack és nektarinra nézve. A kajszitermés mennyisége azonban várhatóan kevesebb lesz 20-30%-kal a kedvezőtlen időjárás miatt.

A szilvatermés Extremadura tartományban várhatóan nagyobb mennyiségű lesz, mint az előző években, az őszibarackhoz és a nektarinhoz hasonló mennyiségben. A szezon két héten belül kezdődik és a termésbecslések szerint a mennyiség kicsivel nagyobb lesz, mint tavaly, ami 280 000 tonna volt. A betakarítás az északi régiókban (Aragónia és Katalónia) is lassan kezdődik, pozitív előrejelzésekkel mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében.

A spanyol kajsziexport tavaly 22,43%-kal növekedett az előző évekhez képest, melynek mennyisége 109 000 tonna, értéke pedig 167,4 millió USD volt (ez utóbbi 36,5%-os növekedés). Az őszibarack- és kajsziexportok viszont jelentősen csökkentek, 20%-kal 739 900 tonnára, melynek értéke 921 millió USD volt (1,24% növekedés). A szilva exportja is csökkent 27,5%-kal 71560 tonnára, aminek értéke 100,6 millió USD volt (12,74% csökkenés) a vámadatok alapján.


(NAK/Csép Adrienn és Fodor Zoltán - Forrás: Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése