Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségét is kérte a március végén kezdődő, rókák veszettség elleni immunizálási kampányáról szóló felhívása közzétételében.


A rókák 2019. évi tavaszi, veszettség elleni országos immunizálási kampánya a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján történik majd 2019. március 30. és április 14. között. A NÉBIH az alábbi térkép szerint Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén  megyék területén szervezi meg a védekezést a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályainak bevonásával.

Annak érdekében, hogy a lakosságot és a gazdálkodókat minél rövidebb ideig zavarják, gyors és hatékony intézkedést terveztek a hatóságok. A csalétkek kihelyezése kisrepülőgépes kiszórással történik. Abban az esetben, ha a vakcina kijuttatását végző személyzet a repülőgépről észleli bármilyen tevékenységet végző, a szabadban mozgó emberek jelenlétét, szünetelteti a csali kiszórását.

Az alábbi táblázat tartalmazza az egyes megyékben tervezett vakcinázási időpontokat, melyekben szélsőséges időjárási körülmények esetén előfordulhat eltérés, de erről értesítést tesz közzé a hatóság.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 8. § (5) bekezdése szerint az illetékes járási főállatorvos 21 napos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni annak érdekében, hogy a kijuttatott, vakcinát tartalmazó csalétkeket a vörös rókák helyett ne a háziállatok vegyék fel.

A NÉBIH elnöke által adott tájékoztatás szerint a vakcinázott területeken piros színű plakátok hívják fel a lakosság figyelmét az immunizációs kampányra, figyelmeztetve arra, hogy mindenki tartsa távol magát és háziállatait a megtalált csalétkektől. A csalétek kerek, barna színű, az ember számára kellemetlen szagú, belsejében alumínium bliszterben található a vakcina. Ha a vakcina az ember szájába, orrába vagy megsértett bőrére kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a vakcina kézre, vagy más fedetlen testrészre kerül, az érintett területet azonnal le kell mosni szappannal és bő vízzel.

2013 során Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében 24, 2014-ben 23 esetben állapított meg veszettséget a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. 2015-ben mindössze egy esetben, denevérben állapítottak meg veszettséget. 2016. februárjában egy Szerencsről, 2017. március 3-án pedig egy ugyanarról a környékről, Bekecsről származó rókamintában mutatta ki veszettség vírusát a NÉBIH. 2018-ban és 2019-ben mindezidáig nem állapítottak meg veszettséget Magyarországon.

A kamara ezúton is felhívja minden gazdálkodó, állattartó, szabadban bármilyen tevékenységet végző személy figyelmét a szabályok betartására, és kérjük, hogy mindenkit szíveskedjenek figyelmeztetni a kampány folyamán, aki az általuk ismert területeken megfordul, akár szabadidős, akár gazdasági tevékenység végzése céljából.


(NAK/NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése