Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mezőgazdasági károk bejelentésekkel kapcsolatban néhány fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet.


A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet 15 napos határidőt szab meg a kárbejelentés megtételére.

Aszály, belvíz, téli fagy vagy mezőgazdasági árvíz esetén (itt az időjárási jelenség nem köthető egyetlen naphoz, hanem egy időszakot takar; ezek a ,,tartam" káresemények) a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik (ettől a naptól számítódik a +15 nap).

Felhőszakadás, jégeső, tavaszi fagy, őszi fagy vagy vihar esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik. Ezek a ,,pontszerű" káresemények, amik jól beazonosíthatóak, egy adott naphoz kötődnek (ettől a naptól számítódik a +15 nap).

A 2018. évi kárenyhítési évre a törvényi előírásoknak megfelelően a téli fagykár bejelentése 2018. április 15-ig tehető meg a Magyar Államkincstár MKR felületén. A falugazdászok a tagok rendelkezésére állnak a kárbejelentésekkel kapcsolatos ügyintézésben. A mezőgazdasági káresemény bejelentéséhez itt tájékozódhatnak az időjárási információkról.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése