Mezőgazdasági termelés

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Vas megyei búzatermelési versenyt. Az eredmények jól mutatják, hogy a versenyképesség javítása elképzelhetetlen a termésbiztonság növelése nélkül.


Az időjárás döntően befolyásolta az idei terméseredményeket – kezdte beszámolóját az október 24-i eredményhirdetésen Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke. Mint mondta, a hosszúra nyúlt, hó nélküli, komoly fagyokat hozó tél a bokrosodást, az aszályos tavasz és a hőhullámokkal érkező kora nyár pedig a kedvező ezermagtömeg elérését gátolta.

A kedvezőtlen körülmények ellenére tisztességes eredmények születtek: takarmánybúza kategóriában Viziné Balogh Hajnalka érte el a legnagyobb hozamot, hektáronként 10,09 tonna termést takarított be. Étkezési búza kategóriában Nagy Imre nyerte a termésversenyt, 9,58 tonna/hektáros termésátlaggal. A részt vevő gazdálkodók átlagosan 7,67 tonnás hektáronkénti hozamot értek el, ami messze felülmúlja az 5,3– 5,4 tonna/hektár körüli Vas megyei és országos termésátlagot. Ez – 45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árral számolva – 100 ezer forint többletet jelent hektáronként.
– Ebből lehet gépet vásárolni, fejleszteni – hangsúlyozta Pusztavámi Márton. – Ugyanakkor, ha tavasszal csak annyi csapadék lett volna, hogy az ezermagtömeg 36 grammról 45-re nőjön, a versenyzők hektáronkénti termésátlaga bármilyen további ráfordítás nélkül 7,67 tonna helyett elérte volna a 9,4 tonnát. Ez mutatja, hogy mennyire kitett az időjárásának a gazdálkodás.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a termésbiztonság növelése irányába tett fontos lépés lesz a tervek szerint 2018. május 1-jétől működő országos jégkármérséklő rendszer. Ezt a kamara javarészt a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, 1,8 milliárd forintot biztosító pályázatból építi ki, de mintegy 200 millió forintot tagdíjakból is szánni kell a nem tervezhető vagy pályázatban nem elszámolható költségek finanszírozására. A számítások szerint minden egyes elköltött forinttal 33 forint termelési értéket óv meg a rendszer csak a mezőgazdaságban. Így minden esztendőben az éves kamarai tagdíjbevétel 10-szeresét, 50 milliárd forint kárt lehet vele megelőzni. A rendszert ráadásul úgy tudja majd a NA K működtetni, hogy a gazdáknak egy pluszforintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kell további kiadással számolniuk. A termésbiztonság javítása szempontjából ugyancsak kulcsfontosságú feladat egy átfogó koncepció mentén megvalósuló öntözésfejlesztés. A készülő öntözésfejlesztési stratégiához a kamara rövidesen felméri a gazdák konkrét öntözési szándékát, ott, ahol állami támogatás mellett rövidtávon megoldható a víz eljuttatása hozzájuk.

 


A 2017. évi Vas megyei búzaverseny díjazottjai

Takarmánybúza – I. helyezett: Viziné Balogh Hajnalka, 10,09 t/ha; II. helyezett: Forintos István 9,62 t/ha; III. helyezett: Vizi Márton 9,52 t/ha
Étkezési búza – I. helyezett: Nagy Imre 9,58 t/ha; II. helyezett: Gaál József 9,1 t/ha; III. helyezett: Rácz Dániel és Szabó Tiborné 8,79 t/ha


 


(NAKlap, 2017. novemberi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése