Mezőgazdasági termelés

Becslések szerint 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője. A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet fed majd le, ami kb. két futballpályának felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára.


A tervek szerint 30 különféle növényfajt termesztenek majd organikusan, így a tetőkert egy peszticidektől és vegyianyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet. További különlegessége, hogy újszerű technológiákat is alkalmaznak a termesztés során, mint pl. a hidroponika (amivel a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), vagy az  aeroponika (növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az „oxigéntelítettség” állapotát).

A zöldtető tervezői az Agripolis  és a  Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, mellyel a cél a környező üzletek és helyi vállalkozások, családok ellátása. A tervezők a projekt kapcsán bizakodóak, egyben remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

A városi kert 22 kertésznek biztosít majd állást, ezen felül egy rendezvényhelyszínt és egy éttermet is terveztek a közvetlen közelébe, ahol a megtermelt friss és szezonális ételeket el lehet majd fogyasztani. A tervek szerint a városlakókat is igyekeznek majd bevonni a kertgondozásba: 135 kiadó parcellát hoznak létre, melyeket éves mintegy 320 euró/ négyzetméter bérleti díjért gondozhatnak a város felett, 15 méter magasban.

Korábban más nagyvárosok is elindultak már a városi mezőgazdaság újjáélesztésével az utcákon, háztetőkön, ilyen például a közismert tokiói City Farm vagy New York legnagyobb városi kertje, a  Brooklyn Grange, amely az északi körúton található ipari épületek tetején megvalósított fenntartható mezőgazdasági projekt. Azonban az új párizsi kert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer.


NAK/Horváth Vivien – Forrás: ambientum.com

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése