Mezőgazdasági termelés

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában például az őszi vetésű szántóföldi kultúrák termésbecslései tovább módosultak lefelé, míg a nyári növények terméshozama átlag fölött várható. Az USA-ban a kukorica öv egyes részeit aszály sújtja-írja az OMSZ a legújabb, július 28-i nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

 

A JRC által készített termésbecslésekben a kedvező időjárás hatására növekedtek a terméskilátások szinte egész Európában. A júniusi előrejelzéshez képest legnagyobb mértékben a tavaszi árpa terméshozama nőtt. Az őszi búza termésátlaga valamelyest csökkent, elsősorban a hazánkban, Romániában és Bulgáriában az aratás körüli csapadékos idő miatt. A kukorica és napraforgó kilátásai tovább javultak, jóval az öt éves átlag fölött várható a termés.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Bővebben itt.

 

NAK/Mátyus Kornél

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése