Mezőgazdasági termelés

A SheepNet praktikák címmel most elinduló cikksorozatunkkal a SheepNet projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a bárány mortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánjuk bemutatni.


A HORIZON2020 program keretében támogatott hároméves SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt ez év novemberében lezárul. A cikksorozat első részében a báránymortalitás csökkentésére irányuló, a gyakorlatban is könnyen alkalmazható, olcsó asszisztált és mesterséges bárányfelnevelési praktikákat kívánunk bemutatni.


Mikor érdemes beavatkozni?


Tény, hogy az asszisztált és a mesterséges bárányfelnevelési technikák idő- és munkaerő-igényes megoldások, továbbá többlet költségvonzatuk sem elhanyagolható, azonban minden egyes megszületett bárány felnevelése jelentősen javíthatja a gazdálkodás eredményességét. Fentiekre tekintettel minden esetben fontos, hogy a megfelelő időben és jól ítéljük meg, hogy szükséges-e beavatkozni, továbbá mérlegeljük, hogy várhatóan kifizetődő lesz-e az esetleges beavatkozás.

Egészséges, megfelelő testkondícióval és jó bárány gondozási tulajdonságokkal rendelkező anyák egyes vagy két bárányos ikerellése esetén, amennyiben a bárány/ok egészségesen, megfelelő súllyal, vitálisan születnek, beavatkozásra nincs szükség.

Beavatkozás az alábbi esetekben javasolt:
- alacsony születési súllyal, gyenge vitalitással született bárányok esetén,
- hármas vagy több bárányos ikerellésnél,
- alacsony tejtermeléssel rendelkező anyáknál,
- nem megfelelő bárány gondozási tulajdonságokkal rendelkező anyáknál.


Javasolt praktikák


1. Fogadtató vödör anyáknak

A saját vagy más anya által ellett bárányt elfogadni nem akaró anyáknál alkalmazható, úgy nevezett fogadtató vödör olcsó és a gyakorlatban rendkívül egyszerűen alkalmazható módszer a bárányok elfogadtatására.

Hogyan alkalmazza?

Egy megtisztított, nagyobb méretű műanyag vödör (falfestékes, takarmányos, felmosó) alsó részéből, körülbelül 8 cm-re a vödör peremtől vágjon ki egy, az anya fejének áthúzására alkalmas méretű kör alakú formát. A házi kedvencek állatorvosi műtéteit követően alkalmazott műanyag védőgallérhoz hasonlóan helyezze a kivágott vödröt az anyajuh fejére úgy, hogy az ne zavarja a táplálkozásban és ivásban, valamint, hogy láthassa és észlelhesse a környezetét és a bárányokat.

Minden esetben győződjön meg róla, hogy a vödör alsó részéből kivágott kör átmérője megfelelő nagyságú-e ‒ ne legyen túl tág vagy túl szoros ‒ és ellenőrizze, hogy a vödör a gyapjún nyugszik-e, és biztosan nem irritálja az anyajuh nyakát! A fogadtató vödör felhelyezésének hatására az anyajuh nem fogja tudni, hogy melyik bárány szopja, ezért azt nem utasítja el.

Folyamatosan kísérje figyelemmel, hogy a felhelyezett vödör nem sérült-e meg, tört-e el. Körülbelül hat hét elteltével távolítsa el a vödröt az anya nyakáról!

(Forrás és képek: SheepNet-Tip &Trick, Alan Bohan and Tim Keady, Írország 2018., Grassland Science, Animal & Grassland Research & Innovation Centre, Teagasc)

2. Visszautasított bárányok el- vagy örökbefogadtatása

Néhány esetben tapasztalható, ‒ főként a rossz bárány gondozási tulajdonságokkal rendelkező, és az első alkalommal ellő anyák, valamint a nehéz vagy többes ikerellések esetén ‒ hogy az anyák visszautasítják a bárányokat, nem gondozzák, táplálják azokat. Az ellést követő megfelelő gondoskodás és tejes táplálás hiánya bárányhalandósághoz vezethet.

A visszautasított bárány elfogadtatása vagy más anyával történő örökbefogadtatásának elősegítése érdekében alkalmazható módszer, hogy a bárány külső testfelületének illatát, valamint a bárány „ízét” megváltoztatjuk. Erre célra alkalmazható a bárány testének a magzatvíz maradékával vagy a placentával történő átdörzsölés, továbbá só, illóolajokból készített testpermet, vagy más természetes illatosító szer testen történő egyenletes eloszlatása.

Ez az egyszerű megoldás felhasználható az anyák figyelmének az el nem fogadott bárányra történő irányítására, valamint az árva vagy el nem fogadott bárány más anyával történő örökbefogadásának megkönnyítésére is.

(Forrás: SheepNet-Tip &Trick, Ina Beltrán de Heredia, Spanyolország 2018., NEIKER-TECNALIA, Instituto Vasco de Investigacion y Desarrollo Agrario)

3. Kutya használata az anya és a bárány közötti kötődés kialakulásának elősegítésére

Az ellést követően bárányuk iránt gyenge érdeklődést mutató, vagy a bárányt el nem fogadó anyák esetében az anyajuhot és bárányát vagy bárányait 24-48 órára elkülönített bokszba javasolt helyezni. Mivel a juhok préda állatok, a húsevő ragadozó állat jelenléte felkelti az anyajuhok védelmező és óvó ösztöneit, és arra késztetheti, hogy minél rövidebb idő alatt és minél szorosabb kötődést alakítson ki az utóddal. Az anyai ösztönök felélesztése érdekében használható egy közepes testméretű, nem a saját nyáj kezelésére használt, ismeretlen, de nem agresszív kutya, amelyet a bárányboksz közelében helyezzünk el.

Javasoljuk, hogy tekintse meg a báránybokszok egyszerű kialakításáról készült bemutató videót itt.

(Forrás: SheepNet-Tip &Trick, Olaszország 2018.)

4. Felnőtt anyajuh jelenléte a mesterségesen táplált árva bárányoknál

Az árva, mesterségesen táplált bárányok túlélési arányának növelése érdekében válasszon ki egy tapasztalt felnőtt, nyugodt temperamentummal és jó anyai ösztönökkel rendelkező anyajuhot, amely már többször ellet és bárányait sikeresen felnevelte.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az árva bárányok, akik felnőtt juh vagy juhok jelenlétében vannak, kevésbé stresszesek, kevesebbet bégetnek, fiatalabb korban kezdik el fogyasztani a bárány indító tápot, a szilárd takarmányt és kedvezőbb túlélési, valamint növekedési rátát mutatnak a választási kor elérésekor.

Fentieken túl az elválasztást követően, a többi bárányhoz történő csatlakozáskor kevesebb probléma jelentkezik ezen állatoknál az új környezethez való alkalmazkodás során.

(Forrás és képek: SheepNet-Tip &Trick, Dinu Gavojdian, Románia 2018., Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine)

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, a SheepNet praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani önökkel a projekt által összegyűjtött legjobb gyakorlatokról és tippekről.


(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése