Koronavírus

Az Egyesült Királyság juhtenyésztői „értékes lehetőségként” tekintenek az Egyesült Államok piacaira.


Az Egyesült Állomok ez év márciusában Kína és Európai Unió mellett Nagy Britanniával is kereskedelmi tárgyalásokat kívánt lefolytatni, mely tárgyalások azonban a koronavírus-járvány következtében elmaradtak. Az Egyesült Királyság Nemzeti Juh Szövetsége (NSA) üdvözölte a hírt, hogy a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdődnek, melyek különösen nagy jelentőségűek a Covid-19 világjárvány okozta piaci zavarok kialakulását követően. Az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások eredményeként ugyanis új exportpiaci útvonalak nyílhatnak meg a brit bárány- és juhhús számára.

Az Egyesült Királyság álláspontja szerint az Egyesült Államok irányába történő export növelése − ahol hagyományosan nagyon alacsony a bárányhús fogyasztás − egy „értékes lehetőség”, mely segítheti az amerikai fogyasztók juhhús iránti érdeklődésének fokozását, azonban hangsúlyozták, hogy a brit élelmiszer- és gazdálkodási előírások védelmével kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak.

Az NSA vezérigazgatója, Phil Stocker elmondta, meg van győződve arról, hogy a genetikájuk, valamint a brit bárány- és juhhús − amelyek nagyon különböznek a legtöbb amerikai juhtenyésztő által előállított termékektől − hozzájárulhatnak az amerikai fogyasztók e termékek iránti érdeklődésének felkeltéséhez. A brit juhtenyésztők számára az USA piacaira való bejutás keresletet teremthetne a kiváló minőségű, magasabb értékű darabolt juhhúsra, különösen a földrajzi árujelzővel ellátott, eredetmegjelölt húsokra. Bár az Egyesült Királyságban továbbra is prioritás az EU piacaira való bejutás fejlesztése, az NSA szerint a juhtenyésztők alig várják, hogy bővítsék és szorosabb piaci kapcsolatokat alakítsanak ki távolabbi desztinációkkal is.

Hozzátette, hogy az amerikai piacokra nem az EU piacának alternatívájaként tekintenek, de az egy pozitív kereskedelmi lehetőség lenne, amely kiegészítené mind az exportjukat, mind a hazai piacunkat. Miközben a brit élelmiszer- és gazdálkodási előírások védelmével kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak, az NSA üdvözölte a kormánytisztviselők azon nyilatkozatait, miszerint az Egyesült Királyság standardjait védeni fogják.


Forrás: FarmingUK - 'Valuable opportunity': Sheep farmers look to US to boost exports by FarmingUK Team – Borovka Zsuzsa/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei