Koronavírus

Az Iowa Egyetem nemrégiben közzétett tanulmánya modellezte az afrikai sertéspestis (ASF) kitörésével járó kockázatok esetleges hatását az Egyesült Államokban. A spanyol sertéshús-export egy év alatt közel megkétszereződött.


Egyesült Államok

Az Iowai Egyetem nemrégiben közzétett tanulmánya modellezte az afrikai sertéspestis (ASP) kitörésével járó kockázatok esetleges hatásait az Egyesült Államokban. A fertőzés megjelenése azonnal sújtaná a sertés exportját, amely a jelentés szerint jelentős veszteségeket okozna az ipar számára. Két forgatókönyvet vizsgáltak: az egyik kétéves, a másik pedig legalább tízéves betegség periódussal számol.

Ha az Egyesült Államokban igazolnák az ASP jelenlétét, az exportpiacok azonnal bezárulnának az amerikai sertéshús és húskészítmények előtt, beleértve az ASP-pozitív országokat is, mint például Kínát és a Fülöp-szigeteket, amelyek tiltják az sertéshús behozatalát bármely országból, amelyik a betegséggel érintett. Az USA-ban előállított sertések ára 40-50% százalékkal csökkenne az exportra szánt mennyiség értékesítési gondjai miatt. A jelentés szerint a sertéshús túlkínálat a belpiacon egyéb más fehérjék árcsökkenését is magával vonná. Az optimista forgatókönyv szerint (2 év) is az exportpiacokhoz kapcsolódó veszteségek várhatóan elérnék a 15 milliárd dollárt, az amerikai sertésipar jelenlegi termelési adatai alapul véve.

Az USA-ban a megtermelt sertéshús mennyisége jelenleg 25-30 százalékkal haladja meg a belföldi fogyasztást, ezért fontos, hogy az exportpiacok nyitva álljanak, ez elengedhetetlen az amerikai sertéságazat fennmaradásához. Kétéves lefolyás esetén az ágazat - 15 milliárd dollár körüli veszteség mellett - elkerülheti a méretcsökkenést, míg egy elhúzódó járvány esetén ez a veszteség - az amerikai sertésállomány visszaesése miatt - elérheti az 50 milliárd dollárt és vélhetően ágazati szerkezetátalakítást is szükségessé tenne. Előzőeken túl a továbbterjedés megakadályozása érdekében hozott intézkedések is óriási költségeket jelentenének az ágazat és a hatóságok számára. Az Egyesült Államok útjain mintegy egymillió sertést szállítanak egyidejűleg.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a feldolgozóipar szereplői rendkívüli készültségben vannak a jelenlegi ázsiai ASP-járvány kezdete óta. Az ASP-kitörése és terjedése miatt Kínában (a világ legnagyobb sertéstermelő országában) sertésállomány nagyságrendileg 50 százalékkal csökkent. A kínai állomány visszaesése miatt az árak világszerte növekedtek és az ázsiai ország a világ húskereskedelmének 35 százalékát veszi fel annak érdekében, hogy megpróbálja ellensúlyozni a belpiaci hiányt. Ennek az exportpiacnak a betegség miatti kiesése rövidtávon is komoly veszteséget okozna az Egyesült Államok sertéshús-ágazatának.


Spanyolország

A spanyol sertéshús-export egy év alatt közel megkétszereződött. Az EU legfontosabb sertéstermelője megerősítette pozícióját a kínai piacon. A spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az országban 57 sertésfeldolgozó-üzem rendelkezik Kínába történő exportengedéllyel. Ez a tavaly áprilisban bejelentett üzemszám (28) kétszerese, emiatt is sikerült megerősíteni Spanyolország pozícióját a sertéshús fő szállítójaként a kínai piacon. Idén eddig további nyolc új spanyol üzemet hagytak jóvá a kínai sertéshús-exportra (április első hetéig) és év végéig újabb üzemek kerülhetnek fel a listára.

Tavaly óta Spanyolország a világ vezető hús- és sertéshús-exportőre Kínába, megelőzve Németországot, Brazíliát, az Egyesült Államokat vagy Dániát. A főbb exportált termékek a sertéshús és a belsőségek, amelyek 2019-ben a Spanyolországból Kínába irányuló teljes kivitel 55,3 százalékát tették ki (2018-ban még csak az export 35,5 százalékát). A spanyol sertéshús Kínába irányuló exportjának értéke tavaly 1,12 milliárd eurót tett ki, ami kétszerese a 2018-ban bejelentett összegnek. Az elemzők ebben az évben arra számítanak, hogy Kína sertésimportja mintegy 5 millió tonnát ér el. Január óta Kína vállalta, hogy csökkenti az Egyesült Államokból importált sertéshús behozatalára kivetett vámokat, amelyeket korábban azzal a céllal vetett ki, hogy diverzifikálja a sertéshús-szállítókat, büntetve ezzel az USA-ból származó importot. Jelenleg azonban a COVID-19 világjárvány okoz logisztikai zavarokat az amerikai sertéshús-exportőrök számára a Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolataikban.


Európai Unió

Az EU sertéshús-exportja az elmúlt időszakban élénk volt. A kivitelt a kínai piacra történő szállítás határozza meg,más ázsiai piacok, például Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigete aránya csökkent. Az EU sertéshús-exportja 2020. januárjában tovább emelkedett, növelték a szállítást Kínába. A harmadik országokba szállított mennyiség a belsőségeket is beleértve 407 100 tonnát ért el, amely 27 százalékkal több, mint 2019. januárban. A friss/fagyasztott sertéshús exportja 32 százalékkal 264 800 tonnára nőtt. Emiatt a más piacokra - nevezetesen Japánba, Dél-Koreába és az Egyesült Államokba - történő szállítások kétszámjegyű csökkenést szenvedtek el, emeli ki egy brit ágazati szervezeti jelentés (AHDB).

Bár az Európai Unióból Kínába szállított mennyiség jóval nagyobb, mint az egy évvel ezelőtti, nem éri el azt a mennyiséget, amelyet tavaly októberben és novemberben exportáltak, amikor Kína sertéshúsigénye a csúcspontján volt. A kínai sertéshúskészletek felszabadítása és az elmúlt hónapok magas behozatali mennyiségeinek következményeként 2020 elején mérséklődött a kínai kereslet. Az importot később a koronavírus-járvány is befolyásolta, bár az újabb jelentések szerint a kereskedelem az elmúlt hetekben ismét élénkülni kezdett a kínai korlátozások feloldásával.


NAK/ Dr. Laczkó András - Forrás: EUROMEAT

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám