Környezetgazdálkodás

A napjainkban jelentkező szélsőséges időjárási körülmények hatására egyre fontosabb szerepet kapnak azon technológiák és kutatások, melynek hatására a területek vízvisszatartásának képessége növelhető, ezáltal csökkenthető a mezőgazdasági és lakossági, valamint a környezeti vízigények közti konfliktusok mértéke. Az érintett területek vízgyűjtőinek megfelelően történő tervezése és átgondolt vízgazdálkodása nagy mértékben növelheti az érintett területek éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességét.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézet részvételével indult útnak a H2020 keretein belül az Optimális stratégiák a víz és a tápanyag visszatartására, valamint újra felhasználására irányuló (OPTAIN) projekt, melynek általános célkitűzései között szerepel többek között, a hatékony technikák meghatározása a víz és tápanyag visszatartáshoz és újra felhasználáshoz eltérő európai biogeográfiai régiókban.

Az OPTAIN projekt kiemelt figyelmet fordít a kérdéskörben érintett szereplők véleményére, hogy közösen kerüljenek kialakításra előremutató és minden fél számára hasznos technológiák. Ennek érdekében az AKT TAKI, valamint az OVF egy online eseményt hirdet, melyen a részvétel ingyenes azonban regisztrációhoz kötött.

Sokszereplős Referenciacsoport szerepe az OPTAIN (Optimális megoldások kidolgozása a tápanyagok megőrzésére és vízvisszatartásra mezőgazdasági kisvízgyűjtőkön, Európa különböző talaj-klimatológiai régióiban) projektben (www.optain.eu).

Rendezvény programja:

Időpont: 2021. április. 16.

  • 10:00 – 10:10 az OPTAIN projekt és a vizsgálatba bevont TAKI-s és OVF-es mintaterületek ismertetése (Tóth (Szabó) Brigitta, ATK TAKI, Molnár Péter, OVF),
  • 10:10 – 10:20 természetes kisléptékű vízvisszatartó intézkedések bemutatása (Tóth (Szabó) Brigitta, ATK TAKI),
  • 10:20-tól egyeztetés a résztvevőkkel tápanyagmegtartó és vízvisszatartó intézkedések témakörben: feleletválasztós, interaktív kérdésekkel és megbeszélés formájában.

 

Regisztráció a rendezvényre:

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges: https://zoom.us/meeting/register/tJYkd-Cqrz8pHtJOaUynHOMnqkMGi1__Tfhh

A regisztrált résztvevők számára (Zoom) linket küldünk, mellyel a rendezvényhez kapcsolódni tudnak. A részvételhez csak akkor szükséges a Zoom alkalmazás letöltése, ha telefonon szeretne csatlakozni. Számítógépen, vagy laptopon a webes felületen - az alkalmazás letöltése nélkül - is lehet csatlakozni.

 

(NAK/Vadkerti-Tóth Viktor)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése