Környezetgazdálkodás

A sorozat a hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit mutatja be. Második cikkünkben tovább részletezzük, hogy mely hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok alkalmazhatósága segítheti a talajaink megfelelő szerkezetességének, tápanyag-gazdálkodásának, vízmegőrzésének javítását.


Korábbi cikkeinkben is ismertettük termőföldjeink, gazdaságunk termékeny talajának fontosságát, annak szükség szerinti védelmének lehetőségeit, esetileg kondíciójának javítását. Az azonos címmel megjelentetett előző írásunkban a talaj kémhatásával, a meszezéssel kapcsolatos ismereteket taglaltuk. Jelen esetben tovább részletezzük, hogy mely hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok alkalmazhatósága segítheti a talajaink megfelelő szerkezetességének, tápanyag-gazdálkodásának, vízmegőrzésének javítását. Költségigénye miatt alkalmazásuk nem széleskörű, de megfontolásra érdemes akár lokális problémák feloldására, kiskerti ill kertészeti kultúráknál, erdőtelepítéseknél is.

Melyek is ezek az anyagok, a teljesség igénye nélkül?

  • A szervesanyag-bevitelre alkalmas ásványi anyagok (tőzeg, lápföld, alginit, lignitpor).

  • A talajok tápanyag-gazdálkodását az ionháztartás és a vízgazdálkodás oldaláról javító ásványi anyagok (bentonit, kaolin, illit, riolittufa, zeolit, kálitufa etc.).

Persze ezen anyagok komplexen kihatnak a talaj jellemzőire, hiszen a szervesanyag bevitellel javítjuk a talajok vízgazdálkodását is, mert a szervesanyag tömege hússzorosának megfelelő mennyiségű vizet képes visszatartani. Hatása ezért komplex (tápanyagmegkötésben is jelentős szereppel bír).

Jelmagyarázat: kék: meszezésre alkalmas anyagok; piros: szerves anyagban gazdag ásványi anyagok; zöld: változatos összetételű, ionháztartás javításra alkalmas anyagok; szürke: vulkanikus üveg;
* elsősorban nem a mezőgazdaságban hasznosítható ásványi nyersanyagok. Forrás: MBFH

A szervesanyag-bevitelre alkalmas anyagok:

  • lignitpor: Szikesek és meszes homoktalajok javítására alkalmas. A hamu alkotórészek között található szulfát és kalcium adja a talajjavító hatását. Kalciumvegyületekkel gipszet képez, ezért gipsz pótlására is felhasználható.

  • zeolit őrleményei: Jelentős mennyiségű káliumot, foszfort, valamint nyomelemet tartalmaznak. Javítják a talaj vízháztartását is. (A szántott réteget zeolittal dúsítva 30-40%-kal nagyobb víztartalom érhető el, különlegesen a laza, könnyen kiszáradó homokszövetű talajokon. Elsősorban a háztáji gazdaságok, házi kertek, kertészetek üveg és fólia alatti termesztési közegek adalék-, ill. javítóanyaga Állattartó telepeken a trágyába keverve a szaghatást jelentősen mérséklik.

  • riolittufa – vulkáni hamu – és a kálitufa (Káliumtartalmú riolittufa, K2O tartalom minimum 5%): Az őrlemény javítja a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait, biztosítja a makro-, mikro- és nyomelem szükségletét (4-5 évenkénti szerves trágya pótlás javasolt, tartamhatása 8-10 év). Ioncserélő képessége révén a semleges pH tartomány felé mozdítja a talaj kémhatását. A talajok művelése tavasszal korábban kezdhető, a kötött talajok szerkezete könnyebbé válik, így energia megtakarítással is lehet számolni. Növeli a növények gyökérfejlődését, a tápanyag-hatékonyságot. A riolittufa felhasználási területei: szervestrágya kezelés (25-30%-kos arányban keverve, alul vagy felülterítéssel), de hasznosítható alomanyagként, forgatás nélküli komposztálásnál és szennyvíziszap kezelésére. Az állattartás során a bűz- és fertőzésmentes környezet kialakítása biztosított, mert a riolittufa köti a biogéngázokat.

  • alginit: Az alginit lemezes, omlékony, mállékony őrlés nélkül használható anyag. Az alginit egy alga biomasszából és agyaggá elmállott vulkáni porból, tufából álló üledékes kőzet. 10-12% humuszt, 20-22% meszet, jelentős mennyiségű agyagásványt, valamint foszfort, káliumot, nitrogént és mikroelemeket tartalmaz. Legnagyobb előnye és jelentősége a hatóanyagok komplexitásának van. Elsősorban a kis termékenységű, laza „silány” homoktalajok tápanyagellátására és javítására alkalmas. Még gazdaságosabb lehet az alginit felhasználása, ha homoki erdő, szőlő és gyümölcsös telepítéséhez starterként alkalmazzák. Igen jó indítóanyag, amely jó tápanyagforrást és vízháztartást biztosít. Igen jelentős alkalmazási területe lehet pl. istállótrágyák érleléséhez, komposzt készítéshez, virágföld-keverékekhez stb.).

  • meszes lápföld: Hazai síkláp területeinken gyakran előforduló javítóanyag. Hatóanyag-tartalma kicsi (20–30% CaCO3), így csak a lelőhely közelében használható fel gazdaságosan. Szervesanyag-tartalma 5–15%, ez a tulajdonsága különösen kolloidokban szegény, laza talajok javítására teszi alkalmassá.

Fontos, hogy termőföldön csak a NÉBIH engedélyokiratával rendelkező talajt javító anyagok használhatók fel.

 

NAK / Sztahura

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám