Környezetgazdálkodás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKPRAKTIKUM – Vízgazdálkodjunk okosan” címmel szakmai rendezvénysorozatot tartott ez év márciusában, ami a koronavírus-járvány miatt megszakadt. A meghirdetett témakör záróeseményeként ismét megrendezésre kerül a szakmai fórum. Az eseményen szakértők ismertetik az öntözést és a vízgazdálkodást érintő, közelmúltban hatályba lépett törvényi változásokat, valamint a talajok vízmegőrző állapotának fenntartásához hozzájáruló gyakorlati tanácsokat.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelt feladatának tekinti az öntözés fejlesztését, a hatékony vízgazdálkodás terjesztését. Ennek érdekében több lépést tett és tesz is a kormányzattal együtt. Az öntözés és a vízgazdálkodás jogszabályainak előkészítése mellett a kamara a gyakorlati ismeretek átadásával is igyekszik segíteni tagjait, ezért 2020. július 9-én ismét megrendezi a „NAKPRAKTIKUM – Vízgazdálkodjunk okosan” című rendezvényét, Hajdúnánáson (Részletek itt, regisztráció itt.)

Az eseményen felhívjuk a figyelmet a talajban történő vízmegőrzés fontosságára, s természetesen az egyre kiszámíthatatlanabb környezeti hatások eredőjeként a vízpótlás lehetőségeire. Ismertetésre kerülnek azon agrotechnikák, amelyekkel a legnagyobb víztározó, a talaj megfelelő gondoskodással képes lehet e fontos szerepét betölteni.

A szakértők részletes tájékoztatást adnak a törvényi változásokról, illetve arról, hogy mindezek milyen hatással lehetnek a gazdálkodók napi tevékenységére. Továbbá kitérnek a talajok vízgazdálkodási jellemzőire, a vízmegőrző agrotechnikákra, a lehetséges öntözési módokra. A cél ugyanis az, hogy az ismeretek, információk birtokában a gazdák folyamatosan karbantarthassák a talajt, javíthassák annak termőképességét, megóvhassák azt a belvíztől és/vagy az aszálytól – amelyek nem csak környezet- és talajvédelmi szempontból, hanem a gazdaságosság miatt is fontosak.

Reális célkitűzés, hogy 2022-ig mintegy 100 ezer hektárral bővüljön, azaz közel megkétszereződjön az öntözhető terület nagysága Magyarországon. A szakmai- és jogi ismeretekkel felvértezett gazdálkodók megvalósítják gazdaságos öntözési tevékenységüket. Az öntözésfejlesztési feladatokhoz állami forrás is került. A következő tíz évben 170 milliárd forint áll majd rendelkezésre az öntözési vízkínálat és vízkereslet fejlesztésére.


NAK/ Sztahura Erzsébet, Tasnádi Gabriella

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése