Fiatal gazdálkodó

Fontos információ a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával kapcsolatban.


A kamarához több kérdés érkezett az elmúlt időszakban a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb kérdés az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, illetve az ahhoz kapcsolódó járulék fizetési kötelezettséget érintette. A NAK ezen információk alapján az alábbiakra hívja fel az érintettek figyelmét.

Az egyéni vállalkozói lét a pályázati felhívás értelmében jogosultsági feltétel (egyéni vállalkozónak kell lennie a támogatást igénylőnek vagy jogi személynek, aki mezőgazdasági tevékenységet végez, mint főtevékenységet), tehát a támogatási kérelem benyújtásakor fenn kell állnia. A támogatói okirat szerinti jogkövetkezmények a támogatói okirat hatályba lépésétől alkalmazandóak. A kettő között, azaz a támogatási kérelem és a támogatói okirat megküldése között előfordulhat, hogy az illető szünetelteti a tevékenységét. Felhívjuk azonban a pályázaton indulók figyelmét arra, hogy, hogy a támogatói okirat átvételekor aktív vállalkozónak kell lenniük. Azaz, ha valaki szünetelteti is a tevékenységét, nagyon fontos, hogy mire a támogatói okiratot kézhez veszi, újra aktiválja vállalkozói tevékenységét, vállalkozói igazolványát.

A támogatási kérelem benyújtójának a szüneteltetéssel kapcsolatban mérlegelnie kell, hogy a támogatási kérelmet benyújtók „aktív” mezőgazdasági termelők azok, akik a megtermelt árut értékesítik. Abban az esetben, ha szüneteltetve van a vállalkozás, nincs lehetőség az értékesítésre sem.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei